[ Annons ]

Lisa Pelling, Tove Lifvendahl, Johan Löfstrand, Carl-Oskar Bohlin och Ola Johansson . Foto: Erik Cronberg
Publicerat 19 oktober, 2021

Social bostadspolitik i fokus

Vilka frågor kan hjälpa eller stjälpa nästa regering? Frågan diskuterades på Fastighetsägarnas fullmäktigemöte under tisdagen. Slutsatsen är att det knappast blir de bostadspolitiska frågorna.

Den som väntat sig klara besked, och kanske någon ny giv, i bostadspolitiken lämnade förmodligen Fastighetsägarnas fullmäktigemöte i tisdags besviken.

Det var såklart sommarens dramatik kring hyressättningsfrågan som utgjorde fond för diskussionen om bostadspolitiken i valet 2022. Så hett som i somras blev det dock aldrig på Berns Salonger, där debatten tog plats. Men spänningar kunde anas. Som när moderaternas bostadspolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin vände sig till dito talesperson i Centerpartiet:

[ Annons ]

– Jag håller med dig om mycket, som att strandskyddet och hyressättningen behöver reformeras, men då undrar jag varför du och ditt parti säger att det är denna regering ni ska göra upp med i nästa val.

Ola Johansson kontrade att det kanske är lika märkligt som att moderaterna gjorde gemensam sak med Vänsterpartiet just kring just en hyressättningsreform frågan i somras.

För att ge lite nytt bränsle åt debatten var Lisa Pelling, statsvetare och chef för tankesmedjan Arena Idé, och Tove Lifvendahl politisk chefredaktör på SvD inbjudna.

Tove Lifvendahl refererade till filmen måndag hela veckan när hon konstaterade att de flesta argument redan är kända.

– Assar Lindbeck har haft rätt i 50 års tid och kommer tyvärr att ha rätt också lång tid framåt.

Även om debatten till stor del handlade om att torgföra redan kända politiska ståndpunkter – strandskydd, ombildningar, investeringsstöd hörde till det som nämndes – så stod det klart att det är den sociala bostadspolitiken som kommer att stå i fokus den närmaste framtiden.

Kanske hade besökarna hoppats på insikter från den kommande utredningen om en socialt hållbar bostadsförsörjning. Men den särskild utredaren Karolina Skog (Mp) dök av okänd anledning aldrig upp.

Behovet av sociala bostäder var uppe till diskussion. Men där blev det också tydligt att debatten fortfarande lider av att man inte talar utifrån någon gemensam definition av vad social housing egentligen är. Det var också tydligt att man i politiken ofta ser att verktygen hittas inom andra politikerområden.

– Schyssta löner, bra arbetsvillkor och trygghet när det är tufft i livet. Om man löser de tre sakerna så kommer också ni fastighetsägare att vilja ha dessa individer som hyresgäster. Det är de viktigaste frågorna, sa Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson för socialdemokraterna.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]