[ Annons ]

Foto: Miljömärkning Sverige
Publicerat 25 maj, 2022

Snart kan kontor Svanenmärkas

I och med ett nytt kriteriedokument som släpps i höst blir det möjligt att Svanenmärka även kontorshus.

Den välkända miljömärkningen Svanen är främst bekant från konsumentprodukter, men har sedan länge även kunnat användas för att miljömärka byggprodukter och byggnader. Byggnadstyper som är möjliga att Svanenmärka är småhus, flerbostadshus, förskolor och skolor. Från och med i höst kommer även kontor att kunna få märkningen.

– Svanenmärkning lägger stor vikt vid byggmaterialens kemiska innehåll, sammansättning och risken för emissioner. Det vill säga målet är att inte bygga in skadliga eller olämpliga ämnen. Även i övrigt är målet att människor ska må bra och trivas. Samtidigt värnar vi om den yttre miljön, kommenterar Stefan Björling, affärsområdeschef för hus och renoveringar på Svanens svenska kontor och koordinator för Norden.

[ Annons ]

En lång rad produkter har redan Svanenmärkning och är färdiga att använda i byggprojekt som ska Svanenmärkas. Även andra produkter som saknar den märkningen kan finnas i Svanens husproduktportal – tack vare att de har använts av tidigare byggare –och får väljas från portalen.

– Glädjande nog vill alla byggare göra rätt, men de behöver hjälp under byggprojektets gång. Exempelvis har vi stora resurser när det gäller kompetens inom kemi och hälso- och miljörisker. Svanenmärkta hus efterfrågas av byggherrar, entreprenörer och konsumenter och med deras motivation och drivkraft i grunden tror vi att de också kommer att förvalta byggnaden på ett hållbart sätt, säger Stefan Björling i en kommentar.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]