[ Annons ]

Foto: Zynka
Publicerat 26 januari, 2022

Snart inflyttning på historisk mötesplats

Järntorget i Göteborg är platsen för ett bostadsrättsprojekt som efter tio års omsorgsfull planering går i mål nästa år.

Området kring Järntorget och Rosenlundskanalen är en historisk mötesplats, och därmed en känslig kulturmiljö. I ett decennium har Sverigehuset tillsammans med Gulinsfastigheter jobbat på ett bostadsrättsprojekt, som nu går mot sin final. Tanken har varit att husen ska ha en tydlig förankring i kvarterets historia och samtidigt ett modernt uttryck.

– Det lägsta huset ligger alldeles vid kanalmuren med bevarandekrav att ta hänsyn till. Det har medfört mycket planerande. Utmaningen är att det kostar att bygga centralt och med exklusiva material, säger Anna Henriksson, VD på Sverigehuset, i en kommentar.

[ Annons ]

De olika fasadmaterialen skapar intrycket av tre olika huskroppar. Sockeln är genomgående sammanhållen i grå granit. Kanalhuset får en fasad i sandfärgad kalksten. Det mellersta huset en säckskuren tegelfasad i en beige färg och det högsta huset mot Pusterviksgatan en tegelfasad som går i en gulbeige färg.

– Önskemålet från staden är strama fasader. Platsens stora historiska betydelse är en anledning till att vi genomgående arbetar med gedigna material. Ett tidigt nära samarbete med byggentreprenören NCC har varit viktigt då vi efterfrågade en entreprenör med erfarenhet av svåra projekt. Vi har planerat under lång tid, så det är verkligen kul att det nu blir verklighet, säger Anna Henriksson.

De 59 bostadsrätterna består av ettor på 35 kvadratmeter upp till femmor på 150 kvadratmeter, och inflyttning sker i juni 2023.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]