[ Annons ]

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Publicerat 11 mars, 2016

Klart för snabbspår i fastighetsbranschen

Att låta nyanlända med rätt kompetens få ett snabbspår in i branscher där det fattas arbetskraft kan snart bli verklighet i fastighetsbranschen. Nu har Arbetsförmedlingen kommit överens med fack och arbetsgivarorganisationer om hur det ska genomföras.

Förslaget om ett snabbspår till jobb för nyanlända presenterades i februari förra året av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

[ Annons ]

– Snabbspåren bidrar till att arbetsgivare får möjlighet att få tag i rätt kompetens samtidigt som nyanlända får jobba i sitt yrke, sa Ylva Johansson i samband med att det presenterades.

Syftet var att snabbt få in nyanlända på arbetsmarknaden för att undvika utanförskap och arbetslöshet samtidigt som branscher med arbetsbrist ska kunna tillgodoses.

För fastighetsbranschen skulle snabbspåren innebära att företag kan erbjuda praktik och utbildningsmöjligheter för fastighetstekniker och ingenjörer som det idag råder brist på.

Nu är förslaget på väg att bli verklighet eftersom både fack och arbetsgivarorganisationer har kommit överens med Arbetsförmedlingen om hur det ska gå till.

Soledad Grafeuille, projektledare för snabbspåren på Arbetsförmedlingen, bekräftar i en replik på DN Debatt att förslaget kommer att bli av i fastighetsbranschen:

”För en och en halv vecka sedan kom det sista godkännandet. Nu ser vi på Arbetsförmedlingen fram emot att tillsammans med arbetsmarknadens parter genomföra snabbspåret.”

Genom matchningar har Arbetsförmedlingen hittat 135 personer med erfarenhet som fastighetstekniker och 200 personer med ingenjörserfarenhet. Den totala siffran för antalet nyanlända som kan passa för olika typer av jobb i fastighetsbranschen uppgår till cirka 2 000 enligt Arbetsförmedlingen.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]