Foto: Peter Holgersson.
Publicerat 22 juni, 2017

Smickrande solceller

Mångfald, kreativitet och social hållbarhet är några av nyckelorden i byggandet av den nya stadsdelen Vallastaden, väster om centrala Linköping. För att minimera biltrafiken på vägarna bland bostäderna byggs därför gemensamma parkeringshus som ska laddas av solceller. Utmaningen var hur de skulle få plats.

Ljusdesignern Johan Röklander och solcellsexperten Charlotta Winkler på WSP kom på lösningen att klä fasaden i transparanta solceller. Under dagen släpper solcellerna in ljus i byggnaden samtidigt som de laddas och kan lysa upp fasaden och den närliggande gatumiljön på natten. Solcellerna drar mycket mindre el på natten än vad de alstrar under dagen så byggnaden genererar ett positivt elnetto.

[ Annons ]

– Fasaden kommer utöver de rent funktionella värdena, såsom väderskydd, elgenerering, ljusgenomsläpp och upplysning av gatumiljön framför byggnaden, även att ha ett stort estetiskt värde, säger Johan Röklander, WSP Ljusdesign.

Solcellerna kommer vara färgade i olika färger så under dagtid är det blå, gröna, röda och orangea toner i fasaden, men det kommer vara möjligt att skapa olika färgnyanser och mönster som kan varieras efter exempelvis årstid och väder.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]