[ Annons ]

Smart energieffektivisering i äldre flerbostadshus i Stockholmsförorten Bagarmossen och respekt för hyresgästernas synpunkter. Den kombinationen ger Einar Mattsson priset Sweden Green Building Award för innovativt hållbarhetsarbete i samverkan mellan fastighetsägare och hyresgäst.
Publicerat 11 november, 2014

Smart lösning och omsorg om hyresgästerna prisas

Smart energieffektivisering i äldre flerbostadshus i Stockholmsförorten Bagarmossen och respekt för hyresgästernas synpunkter. Den kombinationen ger Einar Mattsson priset Sweden Green Building Award för innovativt hållbarhetsarbete i samverkan mellan fastighetsägare och hyresgäst.

Under Rot-renoveringen av kvarteret Landsfogden 6 handlade det inte bara om smarta tekniska lösningar för energibesparing utan också om att ta hänsyn till hyresgästernas synpunkter.

[ Annons ]

Nu har Einar Mattsson tilldelats Sweden Green Building Council pris för innovativt hållbarhetsarbete i samverkan mellan fastighetsägare och hyresgäst.
– I arbetet med renoveringen i kvarteret Landsfogden har det varit en framgångsfaktor att kombinera omsorgen om fastigheterna med respekt för hyresgästens synpunkter. Det innebär inte att alla alltid får som de vill men alla blir lyssnade på, säger Björn Schenholm, gruppchef på förvaltning Einar Mattsson Byggnads, som tog emot pris på Sweden Green Building Councils hållbarhetskonferens.

Sweden Green Building Councils motivering lyder:
”Priset går till Einar Mattson Byggnads AB för deras ROT-renovering av Kvarteret Landsfogden 6 i Bagarmossen i södra Stockholm. Einar Mattson Byggnads AB har systematiskt och modigt genomfört ett mycket imponerande ROT-projekt i ett flerbostadshus från 50-talet. De valda energieffektiviseringsåtgärderna är både kraftfulla och väl avvägda. Ombyggnader av lägenheter har skett med stor omsorg om och respekt för de boende och byggnaden. Under projektet har det pågått en brett inbjuden dialog med påverkansmöjlighet som främjat goda kontakter mellan boende, hantverkare och hyresvärd. En innovativ och lyhörd dialog med resultat som ökad trygghet, ökad tillgänglighet, bibehållen skönhet och kvalitet samt starkt minskad energianvändning som också gett en hållbar modell för kommande ROT-projekt.”

–    Man kan lura sig att tro att det tar längre tid eller mer resurser men det handlar mer om att ha en genomtänkt arbetsmetod och en engagerad arbetsstyrka som förstår att visa omsorg i uppdraget med hyresgästerna. I och med att vi växer med våra förvaltningsuppdrag har vi kunnat vässa de här metoderna, säger Björn Schenholm, Einar Mattsson Byggnads.

Fastighetstidningen har tidigare skrivit om hur Einar Mattsson Byggnad gått till väga med energieffektiviseringen i 1950-talshusen i Stockholmsförorten Bagarmossen. I husen testas en helt ny fasadlösning med integrerad ventilationslösning. Totalt omfattar kvarteren 89 hyreslägenheter, tre lokaler och har en total area om cirka 5 000 kvadratmeter.

Läs hela artikeln här.

Alla vinnare Sweden Green Building Awards 2014

Stockholms stads forum för hållbara fastigheter och Sweden Green Building Councils pris för hållbarhetsarbete i innovativ samverkan ”Två blir mer”: Landsfogden 6, Einar Mattsson Byggnads AB och hyresgäster i Landsfogden 6

Utmärkelsen för innovation och samverkan kring hållbar utveckling av anläggningsprojekt – pågående projekt: Spårväg City Bana Stockholm, Skanska och SL-Trafikförvaltning

Utmärkelsen för innovation och samverkan kring hållbar utveckling av anläggningsprojekt – färdigställt projekt: Vindpark Sjisjka, Jämtkraft AB, OX2 och Skanska Breeam: Emporia, Steen & Ström Sverige

Leed: Entré Lindhagen, Skanska

Miljöbyggnad: Hagaborgsskolan, Karlstads kommun

EU GreenBuilding: Swedbank HQ, Swedbank

Utmärkelsen för hållbar stadsutveckling av ett nytt område: Norra Sigtuna, Sigtuna kommun och NCC

Utmärkelsen för hållbar stadsutveckling av ett befintligt område: Hållbara Järva, Stockholms stad

Priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling i Sverige: Viktoria Walldin, White Arkitekter

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]