Foto: John Sandlund.
Publicerat 24 november, 2017

Smak för trä

För snart 30 år sedan förhandlade Eva Lindstén med Peter Lindstén om ett exploateringsavtal. Några år senare blev de ett par. Och efter en tid tog Eva över som vd för Lindstén Fastigheter. Idag är de i full gång med att bygga ett runt hus, helt i massivträ.

Över det stora konferensbordet i mörkt trä ligger avtal, ritningar, policydokument och informationsfoldrar utspridda i stora högar. Här, på Klostergatan 26 i Linköping, har fastighetsbolaget Lindstén haft sitt kontor ända sedan 50-talet. På väggen längs kortsidan av bordet hänger ett porträtt av Gösta Lindstén som en gång i tiden började som byggmästare och senare grundade fastighetsbolaget. Idag drivs det av hans son Peter Lindstén som tillsammans med sin fru Eva Lindstén och ytterligare fyra anställda sköter både förvaltningen av det befintliga beståndet och leder det stora nybyggnadsprojektet Valla Berså.

[ Annons ]

EVA OCH PETER LINDSTÉN
Ålder: Eva 57 år och Peter 61 år.
Fastighetsinnehav: 20 000 kvadratmeter butiker, restauranger, kontor och bostäder.
Aktuella med: Nybyggnads-projektet Valla Berså i Linköping – en miljöcertifierad fastighet i massivträ som kommer att innehålla 69 hyresrätter med restaurang och lokaler i bottenplan. Inflyttning sker under 2018.

– Ursäkta röran, säger Peter Lindstén och låter blicken svepa över bordet. Här borde vi ju ha rensat undan lite, fortsätter han och tittar på sin fru Eva för att söka medhåll.

Eva Lindstén tycker att det är helt naturligt att visa upp kontorsröran så som den faktiskt är. Bolaget är mitt uppe i att skriva kontrakt med de första hyresgästerna som ska flytta in i Valla Berså. Hit till kontoret bjuds de blivande hyresgästerna in till ett personligt möte för att ta del av avtal och information. Det är en viktig prioritering för att skapa en god kontakt med hyresgästerna inför framtiden.

För drygt 30 år sedan satt Eva Lindstén, då Johansson, och Peter Lindstén mitt emot varandra vid kommunens förhandlingsbord. Hon som exploateringsingenjör på fastighetskontoret och han i rollen som privat fastighetsägare av Lindstén Fastigheter.

– Det var Evas första projekt på fastighetskontoret, men trots det var hon stenhård vid förhandlingsbordet, minns Peter Lindstén.

LINDSTÉN FASTIGHETER 

Lindstén Fastigheter AB äger och förvaltar fastigheter i Linköpings stadskärna. Bolaget grundades 1943 ur Gösta Lindsténs byggmästarverksamhet Byggnads AB G Lindstén. Idag innehåller fastighetsbeståndet en blandning av butiker, restauranger, kontor och bostäder. Företaget investerar även i utvecklingsbolag.

Några år senare var de ett par och idag har Eva tagit över som vd för Lindstén Fastigheter.

– Det kom sig ganska naturligt att jag började arbeta i bolaget när Peter blev ensam ägare och vi skaffade barn. Det gjorde det lättare för oss att kunna vara lite mer flexibla, säger Eva Lindstén.

Peter Lindstén är kvar som ägare i bolaget och sedan några år tillbaka går mycket av hans tid åt till det stora nybyggnadsprojektet Valla Berså som blir inflyttningsklart för de första hyresgästerna i januari nästa år.

Byggnaden är vackert belägen invid Johannesborgs­parken i Linköping med närhet både till centrum, grön­områden, och så kyrkogården alldeles bredvid. Här håller det runda femvåningshuset på att färdigställas och det råder full aktivitet på byggarbetsplatsen. När allt är klart blir det 69 hyresrätter – ettor, tvåor och treor – samt en restaurang och lokaler i bottenplan.

Det luktar gott om fasaden som är klädd i cederträ.

Vi ville bygga så mycket som möjligt i trä, både ur miljösynpunkt och för att vi tyckte att det var spännande.

– När vi skickade in bidraget till kommunens markanvisningstävling hade vi skrivit att vi ville bygga så mycket som möjligt i trä, både ur miljösynpunkt och för att vi tyckte att det var spännande, säger Eva Lindstén. Men då visste vi ännu inte vad som skulle vara möjligt att genomföra.

För att få till den runda formen fick lösningen bli att hänga en rund fasad utanpå en 22-kantig stomme eftersom det inte går att formgjuta i trä. Det var bara en leverantör av de tillfrågade som kunde leverera den massiva trästommen som behövdes till bygget, men bra blev det till slut.

Den runda formen gör att byggnaden känns lite mjukare trots att det är en rätt stor fastighet.

– Den runda formen gör att byggnaden känns lite mjukare trots att det är en rätt stor fastighet. Det blir inte lika skarpa kanter när man blickar upp mot huset, säger Eva Lindstén.

Foto: John Sandlund.

Innan byggnaden var på plats var de båda lite oroliga för vad folk skulle tycka. Men bortsett från en person som tyckte att byggnaden såg ut som ett ufo och en annan som liknade den med en cistern, har åsikterna varit positiva och intresset för lägenheterna mycket stort.

Och det där med att bygga lite spektakulära fastigheter verkar förresten vara något av ett släktdrag hos familjen Lindstén. Peter Lindsténs far, Gösta Lindstén som grundade bolaget, ville att de hus han uppförde skulle synas och sticka ut lite från stadsbilden. Han inspirerades av arkitekturen under sina besök i Europa och usa och tog sedan med sig en del av idéerna till de egna projekten i Sverige.

– Gösta var en speciell man med stora idéer som låg lite före sin tid. Han hade rest mycket, framförallt i Europa men även i usa, och ville ta hem de flesta idéerna till Sverige. Han gillade att bygga speciella hus och det skulle synas att det var Lindstén som byggt dem, säger Eva Lindstén.

Fastigheten på Klostergatan, där Lindstén Fastigheter fortfarande har sitt kontor, blev Göstas flaggskepp. På det tidiga 1950-talet var det djärvt att bygga in två våningar garage under mark. Han förstod redan då att bilen skulle bli framtiden.

– Ja, fastigheten blev ju lite som ett isberg, säger Peter Lindstén med ett finurligt leende. Den största delen ligger under marken.

Balkongerna bär Göstas signaturfärg, turkost, som blivit så känt lokalt i Linköping att den kommit att få namnet Lindsténsgrönt. Färgen har Peter Lindstén valt att använda även i Valla Berså där den, som en blinkning till pappan, har fått en självklar plats på hisschaktet som vetter mot den ganska trafikerade Malmslättsvägen.

Foto: John Sandlund.

Peter Lindstén är själv på plats på bygget nästan varje dag och det är tydligt att det här har blivit hans hjärteprojekt. Själv bor han med Eva i ett hus ”ute på landet” men när han får frågan om de inte ska flytta in i någon av lägenheterna i Valla Berså verkar han minst sagt lite frestad, även om det kanske inte passar in just nu i livet.

– Ja, det är klart att man är sugen… Men det får nog bli senare i så fall, just nu trivs vi bra ute på landet med närheten till naturen, säger Peter Lindstén.

Han visar stolt runt bland de tre visningslägenheterna som redan är färdigställda, alla smakfullt inredda med gråskaliga toner på väggarna och vita snickerier.

– Vi bestämde oss tidigt för att inte ha några tillval i lägenheterna. Istället ville vi att de alla skulle hålla en hög standard från början, säger Peter Lindstén. Det blir ju annars lite konstigt att det är den första hyresgästen som ska bestämma hur allt ska se ut. Den personen kanske inte väljer att bo kvar särskilt länge och då har nästa hyresgäst ingen möjlighet att påverka.

Även när det gäller el och värme har man tänkt långsiktigt och hållbart. Taket och gavlarna är klädda med solpaneler och fastigheten värms upp med geoenergi som kompletteras med fjärrvärme.

Solpanelerna är redan på plats och uppifrån taket syns kyrktornet på domkyrkan sticka upp några hundra meter bort. Där framför kyrkan brer den stora kyrkogården ut sig och Peter Lindstén berättar att hans pappa Gösta, som gick bort för några år sedan, är begravd på platsen.

Vad tror du att han hade tyckt om bygget?

– Han hade nog gillat formen på huset och att det verkligen sticker ut. Jag tror att han hade varit stolt ändå. Men han var inte så mycket för att bygga i trä, det kanske han grämer sig över där borta, säger Peter Lindstén med ett skratt och tittar bort mot kyrkogården.

Foto: John Sandlund.

LÖPARSKORNA ÄR ALLTID MED  

Eva Lindstén är uppvuxen i Östersund och har alltid åkt mycket längdskidor. När hon flyttade ner till Linköping och snötillgången var sämre fick längdskidorna ersättas med löparskor.

– Jag är ute och springer två–tre dagar i veckan. Det är ett enkelt sätt att röra sig på som inte kräver så mycket utrustning. När jag är utomlands har jag alltid med mig skorna. Att ge sig ut och springa tycker jag är ett väldigt bra sätt att uppleva en stad på. Får jag bara en karta i handen plockar jag gärna fram mina gamla orienteringskunskaper och ger mig ut, säger Eva Lindstén.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]