[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 11 november, 2016

Små skillnader i hyran över landet

Ny statistik från SCB nerbruten på kommuner visar att det är relativt små skillnader i hyra mellan kommunerna i Sverige, vare sig det är en storstad eller mindre orter.

SCB har för första gången tagit fram hyresstatistik på kommunnivå. I den kan man avläsa att genomsnittlig (median) månadshyra för en trerumslägenhet i landet nu är 6 324 kronor. En tvårumslägenhet har en hyra på 5 141 kronor i genomsnitt. En lägenhet på ett rum kostar 3 665 kronor per månad, och lägenheter med 4 eller fler rum har en genomsnittlig månadshyra på 7 794 kronor.

[ Annons ]

Hur skiljer det då mellan orterna? Ja, Stockholm, Göteborg och Malmö har högre hyror, där Malmö ligger högst med 6 984 kronor i hyra för en trerummare. Men skillnaderna är inte så stora mot de mellanstora orterna. I kommuner som Västerås, Örebro, Helsingborg, Umeå och Lund är hyrorna mellan 5 till 8 procent lägre än i Stockholm. Som jämförelse är bostadsrättspriserna i Storstockholm cirka tre gånger högre än de i Västerås och Umeå.

Hyresförändringarna för 2016 i de större orterna låg runt 200 kronor i månaden. Högsta ökningen i Örebro (+426 kr) och lägsta i Storstockholm (+131 kr)

I en kommentar från Hyresgästföreningen säger Erik Elmgren, Hyresgästföreningens förhandlingschef, att siffrorna är intressanta samtidigt som SCB skjuter väldigt brett.

– En medianhyra säger givetvis någonting om hyresnivåerna men bilden är mycket mer komplex.

– Statistiken saknar till exempel skillnaden i hyra mellan olika delar av kommunerna. I Stockholm skiljer det 33 procent i genomsnittliga hyresnivåer mellan innerstad och ytterstad, i Malmö upp till 45 procent. Denna aspekt saknas helt i SCB:s siffror, tillägger Erik Elmgren.

Tomas Ernhagen, chefsekonom hos Fastighetsägarna Sverige, ser statistiken som ytterligare ett bevis för att förhandlingssystemet inte fungerar.

– Med den nya lagen 2011 skulle allmänna värderingar om av boendet spegla sig i hyrorna, det har bevisligen inte skett. Nu är det fortfarande bostadsbolagens kostnader som styr hyran och då är det inte så konstigt att bolag på mindre orter med svagare marknad får igenom högre höjningar.

Såväl Hyresgästföreningen som Fastighetsägarna efterlyser en mer fördjupad hyresstatistik och det ligger ett regeringsuppdrag för att få fram en bättre och transparant hyresstatistik.

Se hyrorna i kommunerna 2016 här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]