Foto: Erik Hörnkvist.
Publicerat 16 januari, 2017

Små fastighetsägare utmanar byggjättarna

En grupp av 14 mindre fastighetsägare i Stockholmsregionen har genom den gemensamma föreningen Fastsam sedan en tid velat utmana de stora byggjättarna. Nu ser de ut att gå från ord till handling. Fastighetstidningen var med när de träffade en ny tilltänkt byggare.

I Huddinge är bygget av de 49 lägenheterna i full gång. Detta är det estländska byggbolaget Nordecons första projekt i Sverige.

[ Annons ]

– Nordecon är stora på hemmamarknaden. Nu är vi intresserade av att hitta nya marknader för att kunna utnyttja kapaciteten i vår fabrik där det bland annat tillverkas betongelement, säger bolagets vd Priit Pluutus.

Han har haft hjälp av Oskar Lundeberg som engagerat sig i bolagets etablering på den svenska marknaden.  Oskar Lundeberg är också en av fastighetsägarna i föreningen Fastsam.

Tanken är att man, genom att gå samman i projektgrupper, ska kunna uppvakta kommuner om markområden som annars bara skulle gå till de stora byggarna som, åtminstone i Stockholmsområdet, främst bygger bostadsrätter.

– Även för oss skulle det sannolikt också vara en bättre affär att bygga bostadsrätter, men det är ju vårt levebröd att förvalta hyresrätter och det vill vi fortsätta med, säger Fastsams ordförande Lars Lindén som förvaltar egna fastigheter i bolaget Linfast.

Lars Lindén är nöjd med vad han ser. Massiva byggelement i betong.

För oss är det oerhört viktigt att bygga med kvalitet.

– Vi ska bygga för egen långsiktig förvaltning. Så för oss är det oerhört viktigt att bygga med kvalitet. Vi vill vara säkra på att kunna förvalta i generationer.

Men det är inte helt enkelt att som mindre aktör få gehör hos kommunerna.

– De ser gärna att man tar ett helt kvarter istället för att bygga enskilda hus. Och det kan vi göra genom att gå samman och bygga rationellt. När husen väl står klara så delar vi upp hela projektet i enskilda fastigheter, förklarar Lars Lindén.

Erfarenheten är också att det är viktigt att kunna visa att det finns kapacitet för att leverera i tid.

– Vi märkte tidigt att när det hettar till på marknaden så är många materialleverantörer mer eller mindre uppbundna till större entreprenörer.

Avtalet med Nordecon garanterar Fastsam en viss volym.

– Det gör också att vi får in en ny aktör på byggmarknaden, vilket varit efterfrågat, säger Lars Lindén.

Fastsam deltar för närvarande i markanvisningstävlingar för nyproduktion i flera Stockholmskommuner.

– Vi har märkt att det är många mindre fastighetsägare som är intresserade. Jag tror att det här kan bli en plattform för befintliga fastighetsägare som vill komma vidare, säger Lars Lindén.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]