[ Annons ]

Diös i Östersund inför rökförbud och kräver att alla hyresgäster har hemförsäkring. Dock menar flera jurister att det är tveksamt om förbudet klarar en juridisk prövning.
Publicerat 2 juni, 2014

Slutrökt hos Diös

Diös i Östersund inför rökförbud och kräver att alla hyresgäster har hemförsäkring. Dock menar flera jurister att det är tveksamt om förbudet klarar en juridisk prövning.

Omkring 1100 lägenheter, i framförallt Östersund och Frösön, berörs av de nya kraven. De nya reglerna gäller kontrakt från och med 1 juni. Diös motiverar de nya kraven med att det stärker tryggheten, säkerheten och trivseln i fastigheterna.

[ Annons ]

De allra flesta hyresgäster har redan en egen hemförsäkring. Men för att öka säkerheten ställer nu bostadsbolaget som krav att samtliga ska ha egen hemförsäkring.

– Kostnaderna i samband med brand exempelvis kan bli oerhört höga. Vi ser det här kravet som ett sätt att skydda hyresgästen helt enkelt, säger Martin Boman på Diös i Östersund till Östersundsposten.

Rökförbudet gäller både den egna lägenheten och allmänna utrymmen i och kring fastigheterna.

– Den som är storrökare och bor hos oss i dag kan vi inte förbjuda fortsätta röka, men nya som flyttar in till oss ska veta att det är rökförbud som gäller. Är man storrökare kan man inte hyra av oss, säger Martin Boman.

Om reglerna håller rent juridiskt återstår att se. När bostadsbolaget Graflunds införde liknande krav på hemförsäkring var Konsumentverket starkt kritiska. Louise Sahlsten Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Syd konstaterar på Fastighetsägarnas hemsida att: ”Det är upp till hyresvärden om han vill ställa detta krav, men om hyresgästen vägrar att teckna hemförsäkring, har hyresvärden ingen laglig rätt att tvinga hyresgästen”.

Fastighetsbolaget Lundbergs införde rökförbud i början av året. Line Zandén, jurist på Fastighetsägarna Sverige, ställde sig då tveksam till om en uppsägning på grund av rökning håller i en juridisk bedömning.

– I alla fall om hyresgästen enbart brutit mot avtalet genom att röka. Är det däremot så att hyresgästen på andra sätt väsentligt åsidosatt sina skyldigheter eller stört sina grannar då kan rökningen bli ett av flera skäl som resulterar i ett upphörande av kontraktet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]