Äntligen! Alla papper är påskrivna och nunneplanet är sålt. Cirkeln sluts när vi tar farväl av brf Josephinagården som vi följt under ett år. Det har varit en intensiv period för Tobias Olsson, som är ny ordförande i föreningen, och som dessutom är ny på jobbet.
Det blev ju Tobias Olsson som åkte på ordförandeskapet trots allt. Det var vid vårt förra besök som Magnus Renberg meddelade att han avgår som ordförande. Tvillingfödsel och en bygglovsprocess som drog ut på tiden avgjorde (planen var att bygga ut lägenheten på den angränsande vinden).
– Även om jag egentligen varken har tid eller egentligen vill så tog jag på mig det, säger Tobias Olsson.
Under hösten har han haft fullt upp att sätta sig in i det nya jobbet som arkitekturpolitisk chef på Sveriges arkitekter. Ja, utöver de politiska uppdrag för Miljöpartiet som vi berättat om tidigare.
– Men det har gått bra. Även om man kunde önska att försäljningsprocessen varit lite smidigare.
Föreningen fick de pengar man räknat med för de före detta nunnebostäderna; 12,3 miljoner kronor. De nu tomma lokalerna är sålda till en entreprenör som ska bygga om och sälja lägenheterna som bostadsrätter. Höstens förhandlingar har till stor del handlat om garantier och säkerhet. När de första anbuden kom in skulle Josephinagården kunna få alla pengar på ett bräde.
– Men det förändrades under hösten, efter att spekulanterna pratat med sina banker. Man märker att marknaden blivit lite skrajsnare. Nu kommer vi att få betalt stötvis, säger Tobias Olsson.
Men affären lämnar en bitter eftersmak.
– Det innebär ett stort ansvar att genomföra en så här stor affär. Som lekman är man helt i händerna på experter utifrån. Tyvärr tycker jag att mäklaren gjort ett undermåligt jobb med tanke på att de kostar en kvarts miljon kronor, säger Tobias Olsson.
Det visade sig finnas brister i det avtal som först togs fram, anbudsgivarna fick inte information i tid, mäklaren kunde i efterhand inte redovisa hur anbudsförfarandet gått till…
– När det dyker upp frågetecken som exempelvis hur avtalet ska utformas bör det ju inte vara upp till mig att hitta lösningarna. Vi betalar ju för deras förmåga att sluta affärer, säger Tobias Olsson.
Nåväl, nu blickar man framåt. Ytterligare ett par månader med byggdamm tvingas medlemmarna utstå. Men sen återstår det angenäma beslutet vad föreningen ska göra av miljonerna som rullar in. Ja, och att hälsa de nyinflyttade medlemmarna välkomna förstås. Fastighetstidningen säger dock adjö till föreningen nu.
___________________________________________________
En återblick på året som gått i BRF Josephinagården:
Om renoveringarna
Allt hinns inte med, det är väl den viktigaste lärdomen, säger Tobias Olsson. Han hör ofta att brf-medlemmar ska vara så gnälliga.
– Men så upplever jag inte att det är hos oss. Det tror jag handlar mycket om att hela tiden berätta vad vi gör i styrelsen. Det är ju inte så konstigt att man visar missnöje om saker dröjer. Men ju mer man berättar om varför, desto tryggare blir medlemmarna, säger Tobias Olsson.
Om ekonomin
Föreningens ekonomi är i balans och avgifterna ligger på en normal nivå för en innerstadsfastighet. Men det intressanta är så klart de dryga tolv miljoner som kommer in på kontot nästa år. Det finns två alternativ:
Amortera på lånet och använda den minskade räntekostnaden till att sänka avgifterna så mycket det går (uppskattningsvis 30 procent). Med en inte lika kraftig sänkning av avgifterna kan en del av vinsten istället sparas för en mer långsiktig amorteringsplan.
– Detta kommer vi att diskutera på en stämma. Även om det är ett beslut vi kan ta i styrelsen känns det bra att ha medlemmarnas stöd, säger Tobias Olsson.
Om styrelsearbetet
Styrelsen har hittat ett fungerande arbetssätt som bygger på ständig kontakt via mejl. Det gör mötena effektiva.
– Sen ser vi till att inte ha en massa arbete som ligger och väntar. Vi skickar iväg alla mejl till förvaltare och andra direkt på mötet. Och ska vi skriva ett info-blad, så gör vi det där och då, säger Tobias Olsson.