[ Annons ]

Det är framför allt i nyproduktion som trenden med avgiftsfria bostadsrätter märks. Skärmdump: Hemnet
Publicerat 23 augusti, 2017

Slopade avgifter – brf:ernas nya säljknep

Slopade föreningsavgifter under flera års tid är det nya sättet att locka köpare av bostadsrätter. Knepet har dykt upp på flera orter i landet.

”Nu börjar det”, skriver analysföretaget WSP:s demograf och seniorkonsult Maria Pleiborn på Twitter. Den kortfattade analysen är en reaktion på ett nytt fenomen som Svenska Dagbladet, SvD, observerat under sommaren. Flera bostadsrättsföreningar har nämligen börjat locka med avgiftsfrihet under flera års tid för att attrahera köpare till sina bostadsrätter – en signal om att efterfrågan kan vara på väg att understiga tillgången.

[ Annons ]

En trolig förklaring, som flera av SvD:s intervjupersoner bekräftar, är att byggherrar använder avgiftsfriheten som lockbete för att snabbt nå byggkreditivets krav på 60 procent bokade lägenheter.

Swedbanks privatekonom Arturo Arques säger till Svenska Dagbladet att erbjudandet idag finns på flera orter i landet, däribland i Sundsvall och Nykvarn där 24 månaders avgiftsfrihet erbjuds av en förening som just nu är under produktion.

Hans råd till bostadsrättsspekulanter är att ta reda på huruvida avgiftsfriheten är en rabatt eller egentligen en uppskjuten kostnad för hela föreningen.

– Tänk också på att en bostadsrätt med ett försäljningspris på till exempel 4 miljoner kronor och en månadsavgift på 5 000 kronor som erbjuds avgiftsfritt i ett år innebär en prissänkning på 60 000 kronor, alltså bara 1,5 procent av försäljningspriset. I mina öron låter avgiftsfritt i ett år ”mer” än en prissänkning på 1,5 procent, säger Arturo Arques till SvD.

Hela Svenska Dagbladets artikel om avgiftsfria bostadsrätter kan du läsa här.

Läs också:

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/karvare-marknad-for-nyproduktion-vantar/

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]