[ Annons ]

Publicerat 5 mars, 2020

Slår upp portarna efter miljardrenovering

Under torsdagen var det nypremiär för Östermalmshallen efter flera års renovering. Bakom det anrika skalet döljer sig den senaste tekniken för energieffektiv livsmedelshantering.

Från början var det stampat jordgolv. Så visserligen har det hänt en del med Östermalms saluhall sedan starten. Men någon total renovering och restaurering har inte skett sedan öppningen för 131 år sedan. Det omfattande arbetet började  i april 2016. Renoveringsarbetet har letts av Stockholms Stad och arkitekterna på Tengboms har stått för utförandet.

[ Annons ]

Mycket är sig likt. Men det man framförallt slås av är ljuset. Färgen från takfönstren har skrapats bort och ljusinsläppen från gatan är större. Det gör att de originaldetaljer som återställts verkligen sticker ut. Saluhallen har också fått en rymligare planlösning som ska skapa ett bättre flöde och bättre kommersiella förutsättningar för handlarna.

– Alla vi handlare ser fram emot saluhallens nya lösning där vårt mål är att fortsätta attrahera våra bästa kunder, men även vidga publiken. Vi är stolta över vår saluhall och vi vill fortsätta leverera det vi står för; tradition, kvalitet och personlig service. Det är många av oss som driver familjeföretag och som har verkat i flera generationer. Elmqvist är fjärde generationen som finns i saluhallen, så jag har sett alla förändringar som gjorts under min livstid, säger Ulf Elmqvist, ordförande för Östermalmshallens företagarförening.

Tittar man ner på golvet så syns de mässingslister som ska underlätta för synskadade. En annan anpassning är flera låga diskar som ska underlätta  för rullstolsburna.

Men de kanske största förändringarna syns inte. Det har investerats i en modern sopsugsanläggning. Matavfallet kommer att tas om hand av Stockholm Vatten och Avfall och omvandlas till biogas.

Olle Henriksson som är projektledare på fastighetskontoret i Stockholms stad, betonar att Östermalmshallen numera egentligen är en modern produktionsanläggning för livsmedel, även om besökaren ser mycket av det.

– Vi använder miljövänlig koldioxid som köldmedium. Det innebär att vi får höga temperaturer på den varma sidan som vi kan använda för att värma byggnaden. Och på den kalla sidan blir det betydligt kallare än i en äldre anläggning så att vi kan driva alla kyldiskar och så vidare, säger Olle Henriksson.

Saluhallen har numera långa balkonger där besökarna kan äta en bit mat och blicka ner över handeln. Totalt finns det 17 butiker och restauranger.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) förklarade sig nöjd med att kunna presentera en matdestination av internationell klass. Men han konstaterade samtidigt att  renoveringen kostat alldeles för mycket, 1,35 miljarder kronor. Något som nu ska utredas. Dels handlar det om att fastigheten var i sämre skick än väntat. Men också att man inte tagit ett samlat grepp. Arbetet upphandlades styckevis från 20 olika entreprenörer och det förhandlades separat med 17 olika handlare.

Dennis Wedin hoppas kunna få igen en del av pengarna, dels genom att sälja ”Matlådan” (den provisoriska byggnad som huserat Östermalmshallen under renoveringen), dels genom att sälja hotelldelen som ligger vägg i vägg med saluhallen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]