[ Annons ]

Maria Wetterstrand, fristående samhällsdebattör.
Publicerat 24 november, 2016

Släpp in nya perspektiv

Byggnadsnämnder och förvaltningar domineras ofta av män. Så också byggbranschen i stort. Mycket skulle planeras bättre om vi lät fler röster höras. Det skriver Maria Wetterstrand i sin senaste krönika.

Det amerikanska presidentvalet har satt många intressanta frågor på sin spets. En av dessa, inte lika mycket diskuterad som många andra, är huruvida vi lever i ett jämställt samhälle. Hade Hillary Clinton blivit sedd på samma sätt om hon varit man? Hur illa kan en man bete sig mot kvinnor och ändå bli vald?

[ Annons ]

En sak är säker. Valresultatets analyser visar på en tydlig majoritet för Clinton bland kvinnor. De ville ha en annan president och en annan politik. I Sverige kan vi se samma sak, åsikterna skiljer sig avsevärt mellan män och kvinnor i till exempel flyktingpolitik, synen på homosexuellas rättigheter, kärnkraft och (föga förvånande) jämställdhetsfrågor. Huruvida detta beror på mäns höga halter av testosteron eller på hur samhället präglat oss utifrån kön kan vi reda ut en annan gång. De skilda åsikterna är ett faktum. Kvinnor är mer toleranta, mer engagerade i långsiktiga miljöfrågor och anser i större utsträckning att samhället är ojämställt än vad män tycker. Generellt sett, alltså. Inte nödvändigtvis på individnivå.

Vi lever också delvis olika liv. Med detta menar jag att kvinnor och män, generellt sett, prioriterar olika. Kvinnor åker oftare kollektivt, medan män oftare kör bil. Kvinnor jobbar oftare deltid och tillbringar mer tid med barnen, killar och tjejer väljer delvis olika fritidsaktiviteter etcetera.

Det är uppenbart mer av männens prioriteringar som varit styrande.

Då följer också den naturliga frågan om vems prioriteringar som styr politiken och näringslivet mest. Så som jag ser stadsmiljöerna och samhället idag så är det uppenbart mer av männens prioriteringar som varit styrande. Det gäller alltifrån vilka fritidsaktiviteter som får mest ekonomiskt stöd i kommunerna till bilens position som utgångspunkt i stadsplaneringen. Defaultläget är att folk kör bil. Sen kan det andra klämmas in lite där det får plats. Men bilen ska fram, no matter what!

Byggnadsnämnder  och dito förvaltningar domineras ofta av män, så också byggbranschen i stort. Kan det påverka samhällsplaneringen? Jag tror det. Och det handlar inte bara om kvinnor. Ungdomar, förortsbor, pensionärer – många grupper blir dåligt hörda.

Nu är det snart vinter. När en mindre svensk kommun bestämde sig för att integrera jämställdhetsfrågor i alla kommunala förvaltningar reagerade väghållningsavdelningen med en axelryckning. Det hade ju inget med dem att göra. Tills de insåg att de alltid plogade bilvägarna först (som domineras av män) och busshållplatserna sist (som domineras av kvinnor). Det kan låta löjligt med jämställdhetsperspektiv i sådana frågor, men det är inte ointressant om det systematiskt sker en prioritering som ligger i linje med endast det ena könets prioriteringar.

Jag identifierar mig sällan med feminister, även om jag ser deras värde. Trots det är jag inte blind för att det finns skillnad i inflytande mellan könen. Särskilt historiskt, förstås, men ”old habits die hard”, som de säger på engelska. Det är svårt att ändra invanda mönster.

Om nu olika grupper i samhället, på ett generellt plan, har olika prioriteringar och åsikter, så är faktiskt frågan om vilken grupp som har inflytande viktig. Och inte minst tror jag att mycket skulle planeras bättre om vi lät fler röster höras. Brist på mångfald ger brist på perspektiv. Brist på perspektiv ger sämre beslut. Helt enkelt.

Maria Wetterstrand
Fristående samhällsdebattör

Listat:

Fyra år
Det kommer ta ungefär fyra år att smälta resultatet av det här presidentvalet. Och då är det dags för ett nytt. Hu.

Väntat länge
Snart kan vi få digitala läkarbesök. Med tanke på vilken dålig grej det är att alla idag måste gå ut och smitta ner folk för att komma till vårdcentralen så undrar jag mest hur det kunnat dröja så länge.

Glädje
Snookersäsongen är igång för fullt. Något att glädjas åt i höstmörkret.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]