Problem med varm­vattencirkulation är vanligt även i relativt nya fastigheter. Numera finns det enkla lösningar på problemet.
Publicerat 12 januari, 2015

Slangen som får fart på cirkulationen

Problem med varm­vattencirkulation är vanligt även i relativt nya fastigheter. Numera finns det enkla lösningar på problemet.

Brf Ekern i Stockholm är byggd 1992. Trots att fastigheten inte har många år på nacken fungerade husets vvc dåligt. Förutom att spara energi och vatten är fungerande vvc också viktig för att motverka legionella.

[ Annons ]

– I vissa lägenheter tog det flera minuter innan man fick varmt vatten. Det innebar att vi fick mycket höga vattenräkningar, berättar föreningens ordförande Jan Mårdh.

De valde att installera ”smart-vvc” en relativt enkel lösning där inga nya rör behövs.
– Detta är en enkel lösning på ett stort problem för många. Vi har sett att installationen oftast sparar in sig på tre till fem år, säger Stefan Håkansson, vd på företaget HWQ som gjorde installationen.

Vad man gör är helt enkelt att skjuta in en vvc-slang via en koppling i källaren i den befintliga varmvattenstammen. Längst upp i stammen sugs vatten tillbaka genom den nya slangen med hjälp av en cirkulationspump.  Därigenom har man återfått cirkulation i ledningarna.
– Nu tar det bara några sekunder innan man får varmt vatten i alla lägenheter. Installationen berörde inte de boende alls, så det var mycket smidigt, säger Jan Mårdh.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]