Skyltfönstrets tid är tillbaka. Trots restriktioner och en accelererande e-handel kommer vi även i år kunna njuta av julskyltning. Men kanske är det en återkomst i dubbel bemärkelse.
Det menar i alla fall Annelie Gullström, ansvarig för nya affärer och innovation på AMF Fastigheter.
– Samtidigt som resten av detaljhandeln har utvecklats har skyltfönstret stagnerat. Skyltfönstret skulle i högre utsträckning kunna vara en magnet och en indragare till butiken och stärka ett varumärke eller en handelsplats, säger Annelie Gullström.
Hon menar att när e-handel står för bekvämlighet, så måste de som jobbar med fysiska handelsplatser förstå vad som särskiljer mot den fysiska butiken och se till att de boostar varandra.
Hufvudstadens Henrik Lilja, som är varuhuschef för NK Stockholm, håller med.
– Som fysisk handelsplats är skyltfönster viktigare än någonsin. Vårt mål är och har alltid varit att bjuda på en upplevelse i världsklass. Syftet är inte bara att visa upp vårt utbud utan att skyltfönstren ska bjuda på en upplevelse, överraskning och gärna en historia, säger Henrik Lilja.
På NK Stockholm har julskyltningen varit omtyckt och uppmärksammad och sedan länge fungerat som en destination i sig.
– För många är avtäckningen av NK:s julskyltning start-skottet för själva julen, säger Henrik Lilja.
Förutom säsongskyltning föreslår Annelie Gullström att man kan använda skyltfönstret för utställningar mot gatan, aktiveringar med tävlingar i mobilen, konserter, uppvisningar och andra aktiviteter – och på så sätt väcka uppmärksamhet hos förbipasserande. Med hjälp av QR-koder och annan modern teknik kan man göra så att skyltfönstret lever vidare även när butiken har stängt, menar Annelie.
Så blir skyltfönstret en upplevelsedestination
• Kundaktiveringar med tävlingar och möjlighet att handla via QR-koder eller livevideoshopping
• Happenings som konserter, teaterpjäser och utställningar
• Säsongsbaserad omskyltning vid årstider, högtider och andra större händelser