Daniel Helldén (MP) skärper tonen angående elsparkcyklarna i Stockholm. Utspelet kommer efter TT:s granskning som visar flera misslyckade försök att komma till rätta med felparkerade fordon.
Enligt TT:s granskning flyttades 213 elsparkcyklar under juli 2021. Det innebär att endast sju om dagen, av totalt 22 000 fordon, resulterade i en böteslapp till företagen bakom elcyklarna.
Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, säger i ett pressmeddelande att det inte kan det inte vara stadens uppgift att flytta på privata företags dåligt uppställda egendom.
– Stockholms stad varken kan eller vill vara städpatrull åt elsparkcykelbolagen, säger han.
Stadens parkeringsvakter har sedan i mars har flyttat farligt parkerade elsparkcyklar i mån av dit och vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter.
– Det vi kan se klart och tydligt är att antalet farligt parkerade elsparkcyklar ökar. Det betyder att bolagen behöver placera ut betydligt mer av sin egen personal på gatorna, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
Stockholms stads arbete begränsas också av att man inte har laglig rätt att flytta elsparkcyklarna om de inte hindrar övrig trafik.
– På en bredare trottoar kan det se rejält skräpigt ut, utan att staden har laglig rätt att ingripa. Bolagen måste alltså själva städa upp bland elsparcyklarna, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
26 augusti fattar Stockholms trafiknämnd beslut om att införa krav på polistillstånd för uthyrning av elsparkcyklar. För att få tillstånd behöver bolagen ställa upp på vissa villkor.
– Det här ger oss möjlighet att ställa hårdare krav. Sköt er, eller bli av med tillståndet. Bolag som inte håller ordning på sina elsparkcyklar ska inte kunna verka i Stockholms stad, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.