[ Annons ]

Publicerat 19 augusti, 2019

Skolstart – avgörande för framtidens rekrytering

Sommarlovet är slut och i dag börjar tusentals ungdomar runtom i Sverige skolan. Hur många av dem som så småningom kommer söka sig till fastighetsrelaterade utbildningar är avgörande för branschens framtid.

I vilken grad de elever som idag samlas till upprop runtom i landet som så småningom kommer uppfylla fastighetsbranschens rekryteringsbehov är ännu för tidigt att säga. Inte förrän i februari nästa år står det klart hur många av dagens förstaårselever på gymnasiet som kommer att specialisera sig mot något fastighetsrelaterat. Men redan i september kommer nya siffror när det gäller högre utbildning.

[ Annons ]

Branschens rekryteringsbehov inför framtiden är stort. Enligt en rapport från Fastighetsbranschens utbildningsnämnd som publicerades strax före sommaren så kommer ungefär 10 000 nya medarbetare behövas de närmaste fem åren. Rapporten utgick från det behov som medlemsföretagen rapporterat in via en enkätundersökning. I antal räknat är behovet störst för yrkesrollerna fastighetsskötare och fastighetstekniker.

Respondenterna i undersökningen upplevde att det var svårast att rekrytera rätt kompetens inom yrkesrollerna fastighetsingenjörer och byggprojektledare. En följd av detta har blivit att lönerna har behövt höjas för att anställa rätt person – en fjärdedel av respondenterna anger detta.

Hela rapporten finns att läsa här.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]