En av lägenheterna på Nybrogatan 19 i Stockholm. Foto: Oscar Properties.
Publicerat 10 november, 2016

Skola på Östermalm byggs om till lyxvåningar

Rätt läge, design och konst lockar den kräsne köparen till Oscar Properties objekt och bolaget får miljardvinster. Fastighetstidningen var med när prestigeprojektet Nybrogatan 19 visades.

Ska man locka bostadsköpare i det övre segmentet gäller det förstås att ha rätt image. Det har Oscar Properties sedan länge insett och man arbetar därför aktivt med arkitektur, design och konst i sina projekt.

[ Annons ]

När ett av de nya projekten, Nybrogatan 19 presenteras, är det också stort fokus på design och konst, själva byggnaden är ett sekelskifteshus byggt som skola i början av 1900-talet. Först var det Sofi Almquists skola, senare judisk skola och även kontor till olika verksamheter med judisk koppling.

– När jag för fyra år sedan blev kontaktad och tillfrågad om intresset att köpa fastigheten blev jag överlycklig, säger Oscar Engelbert när vi står i en av visningslägenheterna.

Foto: Oscar Properties.
Foto: Oscar Properties.

Utmaningen har varit att bygga om skolsalar, korridorer, matsal med mera till 48 lägenheter från ettor till femrummare på 200 kvadratmeter. Prislappen på visningslägenheten med 122 kvadratmeter är 16,6 miljoner kronor. För de attraktivaste lägena högst upp i huset med terrass talas det om priser runt 200 000 kronor per kvadratmeter.

Hur lockar man då köpare att betala dessa summor? Ja, ett gammalt fint hus med läge mitt på Östermalm är förstås främsta argumentet, men när man lyssnar på Ulrika Thott , creative director och Mikaela Hemlin, designansvarig på Oscar Properties, inser man att det på dagens marknad måste till mer.

– Vi har lagt ner extremt mycket tid och möda på att hitta rätt inredning och inte minst rätt färger, säger Mikaela och berättar att den grå färgen på väggen testades i 40 olika nyanser innan de fastnade för rätt ton.

Foto: Oscar Properties.
Foto: Oscar Properties.

Rätt många av detaljerna, som luckor, handtag och lister är specialgjorda enkom för detta hus. Även golvet, så kallad fransk fiskbensparkett, är unikt för huset.

– Vi har tittat mycket på hur inredningen såg ut i förra seklets våningar för att få rätt känsla, säger Mikaela Hemlin.

Det är nog därför badrummet kallas för puderrum.

Konsten då? Ja, det som blir mest framträdande är en skulptur av konstnären Tony Cragg som ska stå i entrén. Cragg ska även ha inspirerat till mycket av materialvalen på Nybrogatan 19.

I visningslägenheten har en konsult hängt upp noga genomtänkt konst på väggarna. Nej, den följer inte med vid köp.

– Vår tanke är att förmedla en bild av det vi tycker är vackert, säger Ulrika Thott.

I december börjar försäljningen och det ska enligt Ulrika Thott redan nu vara stort intresse.

– Många som bor i närheten men också många hemvändare.

Foto: Oscar Properties.
Foto: Oscar Properties.

Fakta: Oscar Properties

Nybrogatan är ett av många projekt som nu är under produktion hos Oscar Properties som vuxit till att bli huvudstadens främsta utvecklare av bostadsrätter. I pipeline ligger just nu 1 047 bostäder som ska stå klara de närmaste åren. Swedbank bedömer i en nyligen publicerad analys, att vinsten per lägenhet som Oscar Properties producerar ligger runt 1,3 miljoner kronor, vilket för 1 500 enheter innebär nära 1,9 miljarder kronor. Aktien har sedan årsskiftet ökat med 40 procent.

Foto: Oscar Properties.
Foto: Oscar Properties.
Foto: Oscar Properties.
Foto: Oscar Properties.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]