Exempel på Bokloks lägenheter i Höganäs. Bild: Boklok.
Publicerat 1 februari, 2017

SKL tecknar ramavtal för billiga bostäder

SKL har i samarbete med SKL Kommentus Inköpscentral genomfört en upphandling för att kunna erbjuda kommuner bra och billiga bostäder. I dag undertecknas ramavtal med Hjältevadshus, Boklok, NCC och Villa Vida.

– Vi har fått fram fyra väldigt bra hus och de upphandlade leverantörerna är väl rustade för uppdraget, säger Eva-Lotta Löwstedt Lundell , vd för SKL Kommentus Inköpscentral, i ett pressmeddelande.

[ Annons ]

Totalt kan det handla om uppemot 10 000 nya lägenheter under en fyraårsperiod. Om avtalet förlängs till att gälla i sex år kan det bli närmare 15 000 lägenheter.

– Vi tror att en första beställning kan komma i mars och att de första husen är inflyttningsklara i början på 2018. Det finns redan ett antal kommuner som ligger i startgroparna, säger Gunilla Glasare , avdelningschef på SKL.

Enligt upphandlingen ska det ta max åtta månader att färdigställa ett hus. Boklok och NCC har lovat att det ska ta max fem månader att få husen klara. Pris, arkitektonisk utformning och flexibilitet inom byggsystemet vägde tungt i upphandlingen. Enligt vad som beräknats kan husen bli runt 25 procent billigare än traditionella flerbostadshus.

– Det är inga baracker som upphandlats, utan det är arkitektritade hus som uppfyller högt ställda kvalitetskrav. De allra flesta kommuner vill bygga nytt för att möta bostadsbristen, säger Gunilla Glasare.

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]