Swedbanks chefsekonom Anna Breman förklarar varför en potentiell Brexit är viktigare att följa än fotbolls-EM i sommar.
Ursäkta alla fotbollsentusiaster, men Brexit är sommarens viktigaste händelse. Ett brittiskt utträde ur EU skulle skaka om hela det europeiska projektet. Effekterna på finansmarknader och europeisk ekonomi kan inte underskattas. Sverige påverkas självklart i ett sådant läge – via politiken, via finansiella marknader och via nära handelsförbindelser med Storbritannien.
Hotet om en Brexit kommer i ett läge då EU är politiskt och ekonomiskt svagt. Efter finanskrisen, eurokrisen, grexit-hotet, flyktingkatastrof och terrordåd väljer Storbritannien att utlysa en folkomröstning. Ett brittiskt utträde öppnar upp för fler länder att vilja folkomrösta om sina medlemskap.
Brexit riskerar att stjälpa EU ner in en ny recession.
Ett trött och sårbart Europa står inför ytterligare politiska kriser att hantera. Kraft att genomföra reformer som stärker den ekonomiska utvecklingen kommer vara svårt att uppbringa. Ett politiskt delat och ekonomiskt svagt Europa slår hårt mot Sverige.
Storbritannien är vårt fjärde viktigaste exportland. För tjänster är det på tredje plats. Handeln med Storbritannien kan påverkas av osäkerheten, framför allt den växande tjänstehandeln, men minst två år av övergångsregler och WTO:s minimiregler gör att den direkta handeln kortsiktigt inte påverkas i en större omfattning. Den stora ekonomiska effekten för Sverige kommer från ett svagare eu. eu är vår viktigaste exportmarknad. När EU bromsar in bromsar svensk ekonomi också in. Konjunkturen i Europa är bräcklig. Brexit riskerar att stjälpa EU ner in en ny recession.
Folkomröstningen är den 23 juni, dagen innan svensk midsommar. Helgdagsstängda svenska marknader kan vakna upp följande måndag med börser som fallit, lägre räntor och stor volatilitet i valutakurser. Men det kan ju också bli ett nej till Brexit. Redan på midsommarens morgon kan vi ha resultat som visar att den brittiska befolkningen har tagit en tydlig ställning för att stanna i EU. Ett stort orosmoln som tyngt världens finansiella marknader kan då skingras. God riskaptit med högre börskurser och högre räntor kan då bli en realitet. Det kan då bli starten för en stabilisering på nervösa finansmarknader.
Listat:

Aktuellt
Eurovision – detta är året då allt verkar vara politik. Vilken dramatik i omröstningen när Ukraina vann!
Nytt jobb
Nya bostadsministern – oerhört viktigt uppdrag. Det krävs driv, politiskt mod och kunskap att få fart på byggandet.
Avslutning
Skolavslutning närmar sig – doft av syrener, kaprifol och liljekonvaljer. Årets vackraste tid.
Visst finns det andra risker som hänger över oss under sommaren – grekiska förhandlingar, spanska valet och obalanser i Kina. Ingen av dessa risker (förutom en krasch i Kina) har samma möjlighet att skaka om det finansiella systemet och skapa politisk oro som en Brexit. Som alltid är det säkrast att förbereda sig på det värsta och hoppas på det bästa.
En jourlista för en stökig midsommarafton är att rekommendera med förhoppning om att den inte behöver användas. Sannolikheten för en Brexit är stor – min bedömning är 40 procent. Det mest sannolika är dock en brittisk röst för att stanna i EU och en fin midsommar med sill och nubbe.
Kanske värt en extra skål för att fira att EU, trots alla sina fel och brister, har varit ett lyckat projekt som bidragit till fred och välstånd i Europa. Och, förhoppningsvis, en skål för att Storbritannien väljer att stanna kvar.
Anna Breman
chefsekonom, Swedbank