[ Annons ]

Nästa månad är det inflyttning i det lilla Skelleftebolagets Soksbos nyproducerade hyreshus. I projektet har man lyckats pressa byggkostnaderna till rekordlåga nivåer.
Publicerat 18 augusti, 2015

Skelleftebolag ger Kombohusen en match

Nästa månad är det inflyttning i det lilla Skelleftebolagets Soksbos nyproducerade hyreshus. I projektet har man lyckats pressa byggkostnaderna till rekordlåga nivåer.

Stefan Lundström, vd på familjeföretaget Soksbo, är redo att ta upp konkurrensen med Sabo:s kombohus. I det nya projektet – 30 tvårumslägenheter och 8 fyrarummare – har han lyckat pressa byggkostnaderna rejält.

[ Annons ]

– Vi bygger ett nyckelfärdigt hus för 12000 kr/kvm, inklusive moms, anslutnings- och tomtavgifter.

Det är rejält mycket billigare än Sabo:s Kombohus där motsvarande summa  brukar landa på ungefär 20000 kr/kvm.

Enligt Stefan Lundström är det en kombination av byggmetod, materialval och minimalt med materialspill som ligger bakom den låga produktionskostnaden. Det färdiga huset sätts samman av moduler som har byggts i en hangar på Skellefteå Airport som förtaget äger. Det enda som sätts in i efterhand är vitvarorna till köket.

De flesta lägenheter är små tvåor. De består av en modul och får en boyta om 43 kvadratmeter. Det finns också åtta fyrarummare, som helt enkelt är två sammanbyggda moduler.

Tack vare att modulerna har självbärande väggar så behövs ingen stomme när huset ska sättas ihop, utan enbart några pelare i järn där modulerna ”hängs upp”. Konstruktionen gör det också möjligt att lyfta på ytterligare våningsplan.

– Vi kommer att bygga både själva och leverera till andra eftersom det är ganska tungt att dra det ekonomiska lasset det innebär att bygga själva. Vi kommer att kunna producera åt andra över hela Sverige. Det är bara en fråga om vart det är kostnadseffektivt att skicka modulerna, säger Stefan Lundström.

Hangaren där det första huset producerats är dock för liten för effektiv produktion. Därför förhandlar bolaget just nu om att  bygga en husfabrik på 4000 kvadratmeter. Enligt Stefan Lundström ska man klara att producera en färdig lägenhetsmodul varannan dag.

– Vi har byggt det första prototyphuset här i Skellefteå för att vara säkra på att vi verkligen kan leverera det vi sagt oss klara av. Nu när det snart är inflyttat och klart vågar jag sticka ut näsan och säga att vi klarar att bygga för de här pengarna.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]