SKB har utsetts till vinnare av Bopriset 2019. Från vänster Moa Andersson verksamhetsledare Boinstitutet, Eva Nordström vd SKB och Maria Veerasamy vd Svenskt Tenn. Foto: Martin Sundström
Publicerat 14 november, 2019

SKB tilldelas Bopriset

Årets Bopris går till SKB, som får priset för sin upplåtelseform, den kooperativa hyresrätten, samt utvecklingen av verksamheten och nysatsningar som exempelvis kvarteret Basaren.

Bopriset instiftades av Boinstitutet till minne av arkitekten Josef Frank och premierar kvalitet och ett bra boende för alla. SKB fick priset i hård konkurrens med totalt 60 nomineringar och tio finalister.

[ Annons ]

Motiveringen till priset löd: Med en hundraårig historia och ett DNA präglat av långsiktighet, kvalitet samt omtanke om de boende skapar vinnaren av Bopriset 2019 hem för människor genom hela livet. Vinnaren av Bopriset 2019 har evighetsförvaltning av sina fastigheter, där kvalitet och hållbarhet syns i material, energianvändning och i att vinsten återinvesteras för att bygga om och bygga nytt för bostadskooperativets medlemmar, nu senast hyllade Basaren på Kungsholmen i Stockholm, ritat av Wingårdhs.

– Vi är oerhört stolta och glada över utmärkelsen. Josef Franks idéer, där kvalitet är centralt och tanken om att ett bra boende för alla är en förutsättning för ett hållbart samhälle, stämmer väl överens med SKB:s värderingar. Priset är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb när vi förvaltar och utvecklar den goda idé som skapade SKB för över hundra år sedan, säger Eva Nordström, vd SKB.

Prissumman är på 100 000 kronor och enligt SKB ska pengarna gå till medlemmarna för inspiration och kunskapsutbyte kring framtidens boende, hållbart byggande och arkitekturens betydelse.

– SKB är en mycket värdig vinnare. Deras verksamhet, som präglas av långsiktighet, kvalitet och ett bra boende för alla, stämmer väl överens med Josef Franks idéer där kvalitet och hållbarhet är centralt, säger Moa Andersson, verksamhetsledare på Boinstitutet.

Om Bopriset: 
Bopriset instiftades år 2018 av Boinstitutet med stöd av Svenskt Tenn till minne av arkitekten Josef Frank. Bopriset ska belöna ett kvalitativt och attraktivt bostadsbyggande för alla, ett byggande eller satsning som skapar liv och aktivitet mellan husen och kvarteren/området, samt exempel på en lokalt förankrad och nytänkande bostadspolitik, lokala samarbeten och bostadsprojekt för ett inkluderande samhälle.

Juryn för Bopriset består av Li Pamp, programledare och journalist, Peter Majanen, grundare av strategi- och analysföretaget Quattroporte, Erik Stenberg, lektor på KTH samt expert på miljonprogrammet, Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet, Christer Larsson, tidigare stadsbyggnadsdirektör, Malmö och tidigare riksarkitekt, adjungerad professor i arkitektur, Lunds Universitet och Viktoria Walldin, socialantropolog, White arkitektbyrå.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]