Kvarteren Markpundet i Bromma hör till de tomträtter som kommer att bli friköpta. Foto: Per Lundström
Publicerat 28 maj, 2019

SKB köper loss tomrätter

SKB köper loss 42 av sina 94 tomträtter i Stockholms stad. Det står klart sedan beslut nu har fattats av kommunfullmäktige.

Att SKB nu köpt loss tomrätter innebär att man får en bättre balans mellan den ägda och den hyrda marken. Fastigheterna i fråga är byggda 1939–2004 och ligger både i innerstaden och utanför. Den totala affären ligger på 1,1 miljard kronor.

[ Annons ]

— SKB är en evighetsförvaltare, det betyder att vi aldrig säljer de fastigheter som vi bygger. Genom friköpet uppnår vi en bättre balans mellan den hyrda och ägda marken. Tomträtten som verktyg är dock alltid en förutsättning för vår nyproduktion, säger vd Eva Nordström.

SKB har idag 145 fastigheter i Stockholms län och ägs av sina 90 000 medlemmar. Uppdraget består i att bygga, hyra ut och förvalta kooperativa hyresrätter till medlemmarna.

Under 2019 påbörjas man bygget av ytterligare 350 lägenheter.

– Friköpet är initialt en stor investering men det ger oss en starkare kontroll både på marken som våra hus står på, och på kostnadsutvecklingen förknippade med dessa, säger Joakim Wernersson, ekonomi- och finanschef.

 

 

 

 

 

 

 

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]