[ Annons ]

Utsikt från stadsutvecklingsområdet Henriksdal i Nacka, där SKB är ankarbyggherre och ska bygga 100 kooperativa hyresrätter. Foto: SKB
Publicerat 29 oktober, 2019

SKB bygger kooperativa hyresrätter i Nacka

Nacka kommun har utsett SKB till ankarbyggherre för den första etappen av stadsutvecklingsområdet i Henriksdal. SKB har även tilldelats en markanvisning gällande 100 nya kooperativa hyresrätter i Nacka

SKB ska nu ta fram en detaljplan tillsammans med kommunen, samt bistå med kompetens och säkerställa ett tekniskt, ekonomiskt och hållbart genomförande för området.

[ Annons ]

– Vi är mycket glada att med fokus på långsiktighet, ta rollen som ankarbyggherre i attraktiva Nacka och få bidra med stöd och kunskap för en hållbar stadsutveckling. Det är extra glädjande att vi också ska bygga 100 kooperativa hyresrätter, säger Eva Nordström vd SKB.

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, är mycket positiv till intresset bland företagen.

–Vi har aldrig fått in så många anbud i en markanvisningstävling tidigare, så uppenbarligen lockar den framtidstro som finns hos oss. SKB är en stabil aktör, har en utvecklad förvaltning, bygger fastigheter för att hålla länge och kan tillföra viktiga erfarenheter från tidigare projekt som ankarbyggherre. Den kooperativa hyresrätten är också en intressant upplåtelseform som ännu inte är så representerad i Nacka, säger han i en kommentar.

Detaljplaneprogrammet för Henriksdal antogs i januari 2018 och omfattar 1 600–1 900 nya bostäder, ett skolområde, nya förskolor, kontor och handel.

De 100 kooperativa hyresrätter innebär att Henriksdal får en ny upplåtelseform och en varierad och nyskapande bebyggelse.

– Vi är vana vid att arbeta i komplexa stadsbyggnadsprocesser och har sedan 1916 blivit en erfaren och stabil byggherre som utan undantag bygger hållbart för att förvalta bostäderna i egen regi. Vi har aldrig sålt en fastighet och tänker alltid kvalitet i både material och boendemiljö, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef SKB.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]