När en bostadsaffär betraktas som näringsverksamhet stiger vinstskatten från 22 till 57 procent.
Publicerat 4 september, 2017

Skatteverket på mångmiljonjakt efter bostadsspekulation

Den som köper en bostad i syfte att snabbt sälja den igen riskerar en stor skattesmäll. 86 miljoner kronor i skattebortfall har hittills upptäckts i Skattemyndighetens jakt på bostadsspekulationer.

De senaste åren har Skatteverket genomfört riktade insatser för att upptäcka bostadsförsäljningar som gjort i rent spekulationssyfte. Nu rapporterar Dagens Industri att kontrollerna hittills lett till beslut om skatteåterbetalningar för 86 miljoner kronor. Fallen som uppdagats har handlat både om nyproduktion och om äldre bostäder som rustats upp och sålts med stora vinster.

[ Annons ]

För två år sedan fick tidningen Dagens Industri uppgifter från stora bygg- och fastighetsbolag om deras nyproducerades bostadsrätter både hann köpas och säljas redan före första inflyttning. Enligt tidningen är det deras egen rapportering kring detta som fått Skatteverket att rikta fokus mot spekulationsförsäljningar.

När en bostadsrätt säljs på spekulation betraktas det av Skatteverket som näringsverksamhet, och inte som ett gängse köp av privatbostad. Skillnaden är att nivån på vinstskatten för den som säljer en lägenhet privat är 22 %, medan den som ägnar sig åt näringsverksamhet blir skyldig att betala 57 % av vinsten i skatt.

Merparten av de bostadsaffärer som Skatteverket bedömt handla om spekulation har skett i storstadsområdena. Med de rådande bostadspriserna handlar det snabbt om stora summor i uteblivna intäkter.

Enligt Dagens Industri har flera av de upptäckta fallen varit kopplade till företag, och redovisats som just bostadsförsäljningar, men Skatteverket har ändå bedömt att affärerna handlat om näringsverksamhet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]