Foto: Shutterstock
Publicerat 14 februari, 2019

Skatteverket kräver skatt på svart lägenhetsaffär

I ett unikt beslut från Skatteverket har en person fått skattetillägg efter försäljning av hyreskontrakt i samband med skenbyte. – Ett fantastiskt initiativ, säger Kristian Halldin, som arbetar med svart handel av hyreskontrakt på polismyndigheten.

Skatteverkets handläggare har gjort en diger utredning för att bevisa att en man som bor i bostadsrätt i Handen tagit emot 400 000 kronor i samband med ett lägenhetsbyte. I beslutet konstateras det att en ersättning vid överlåtelse visserligen är olaglig, men ”det medför inte att den ersättning som ändå erhållits ska anses som skattefri”. Mannen ska därför betala kapitalskatt, plus skattetillägg och ränta, totalt 40 procent av de 400 000 kronorna.

[ Annons ]

Den nu skattepliktige mannen bodde med sin fru i en stor lägenhet på Södermalm i Stockholm. Tillsammans köpte de en bostadsrätt i Haninge. Lägenheten på Södermalm byttes mot en mindre hyreslägenhet på Gullmarsplan. Enligt mannens egna uppgifter flyttar han här ihop med en ny kvinna. En kvinna som samma dag för över 400 000 kronor till mannens konto. Ett lån enligt dem själva.

På adressen på Gullmarsplan står fortfarande namnet på den person som i triangelbytet fick lägenheten på Södermalm. Fastighetsägaren på Södermalm, Micasa, har drivit ett ärende i hyresnämnden, och det kontraktet är nu uppsagt.

Skatteverket anser att det är bevisat att överföringen är ersättning för hyreskontraktet. Det skuldbrev som parterna skickat in bedömer de vara en efterhandskonstruktion. Skatteverket tror inte på mannens redogörelse att han ska ha flyttat samman med en ny kvinna på Gullmarsplan, för att efter ”en turbulent sommar” åter flytta samman med frun i Haninge. Bland annat har man gått igenom mannens kontoutdrag där alla vardagliga inköp under den aktuella perioden skett i Haninge.

Detta är första gången som en svart lägenhetsaffär blir beskattad som om det vore en kapitalinkomst och det väcker förstås frågan om man kan ta ut skatt på kriminell verksamhet.

– Vi har stämt av med vår rättsavdelning och just i detta fall kommit fram till att det är möjligt. Men det är inte helt självklart med tanke på att det inte finns någon legal handel med hyresavtal, det går till exempel inte att jämföra med bilhandel där skatt inte betalas, säger Torsten Bjerselius, sektionschef på Skatteverket.

Innebär det att liknande svarta kontraktsköp kommer att beskattas?

– Ja, det är en slutsats som även jag drar. Vi får se om detta ärende överklagas och prövas i Förvaltningsrätten, det blir i så fall spännande att se vad de kommer fram till, säger Torsten Bjerselius.

Kristian Halldin, gruppchef på polisens regionala underrättelseenhet, har länge arbetat med brottslighet kopplad till handel med svarta kontrakt.

– Det är ett fantastiskt initiativ av Skatteverket att faktiskt utreda möjligheterna att beskatta detta. Det finns säkert fler liknande uppgifter på annat håll och nu ser man att det är möjligt att använda dem till annat än enbart förundersökningssammanhang.

Huruvida det är möjligt att utifrån Skatteverkets beslut inleda en förundersökning låter han vara osagt.

– Hur man rent straffrättsligt skulle se på det vet jag inte. Åklagaren kan mycket väl tycka att Skatteverkets bedömning inte räcker för att väcka åtal.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]