Finansminister Magdalena Andersson (S), menar att regeringen drar tillbaka förslaget om skattehöjningar för ägarledda småföretag för att lugna ner det politiska läget. Foto: Regeringen
Publicerat 28 augusti, 2017

Skattehöjning för ägarledda företag stoppas

Det blir ingen höjd skatt för ägarledda företag, även känt som 3:12-reglerna. ”Mycket glädjande att man verkar ha förstått konsekvenserna av förslaget”, menar Fastighetsägarnas skattejurist.

Höjd skatt på ägarledda företag var en av flera skattehöjningar som regeringen meddelat att man tänkt lägga fram i sin höstbudget. Förslaget har kritiserats hårt av såväl oppositionen som av näringslivet, bland annat på grund av risken att den högre skatten skulle göra det svårare att skapa nya arbetstillfällen.

[ Annons ]

I fredags aviserade regeringen att förslaget om 3:12-reglerna, tillsammans med förslaget om en sänkt brytpunkt för statlig skatt dras tillbaka. Finansminister Magdalena Andersson hänvisar till behovet av att lugna det politiska läget.

—Jag har haft kontakt med flera av de borgerliga partierna för att se om vi kunde komma fram till en lösning som var acceptabel för alla parter, men de har inte velat föra några sådana samtal och det beklagar jag, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Dagens Nyheter.

Fastighetsägarna menar att det är bra att regeringen lyssnat på kritiken och dragit tillbaka förslaget.

– Åtstramningen av 3:12-reglerna skulle innebära en skattehöjning på tre miljarder. Det slår direkt mot möjligheterna för småföretag att investera när kostnaderna stiger och därmed mot jobben, eftersom de allra flesta nya jobb skapas i små företag, säger Fastighetsägarnas skattejurist Ulla Werkell och fortsätter.

– Vi på Fastighetsägarna har tillsammans med övriga näringslivet drivit att en höjning av entreprenörsskatten är skadlig för företagandet, såväl i utredningen som i debattartiklar och i kontakter med politiker. Det är mycket glädjande att man nu verkar ha förstått konsekvenserna av förslaget och lyssnat på kritiker, säger Ulla Werkell.

 

Tidigare i Fastighetstidningen:

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/hojda-skatter-vantar-smaforetag/

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]