Skärholmens centrum väntas få världens första fysiska e-handlesgalleria. Foto: Wikimedia Commons.
Publicerat 8 september, 2017

Skärholmen öppnar fysisk galleria för e-handel

Grosvenor Europe har tecknat avtal med Skärholmens centrum för en modernisering av gallerian. Lagom till julhandeln ska en 2700 kvadratmeter stor fysisk e-handelsgalleria öppnas för besökarna.

Skärholmens centrum ska locka e-handlarna till att besöka fysiska butiker. I en galleria fylld av showrooms ska kunderna få möjlighet att ”klämma och känna” på produkterna innan de klickas hem.

[ Annons ]

Enligt Ishopmall som står bakom konceptet kommer gallerian i Skärholmen bli den första fysiska gallerian för e-handel – i världen.

Grundidén beskrivs av företaget som en kombination av Ikeas olika showrooms, som ”Mini-Ikea” eller ”Ikea Kök City” som nyligen öppnat i Stockholm, och Amazon och Alibabas fysiska butikskoncept som nu rullas ut.

I Skärholmen kommer de respektive e-butikerna vara obemannade, eller endast ha bemanning under vissa tider. Butikerna är utrustade med sms-lås som fungerar som en ”check in”-funktion och även gör det möjligt för butiken att skicka erbjudanden till den som besöker butiken. Sms-låsen blir en säkerhet för att undvika stölder och snatteri, samt en kontaktväg för att nå potentiella kunder.

För att butikerna ska kunna erbjuda personlig hjälp i en obemannad butik, kommer e-handlarens befintliga kundtjänst att finnas tillgänglig i butikerna. För den som vill ha en mer ”personlig” kontakt ska lösningar för videosamtal från butiken till e-handlarens kundtjänst att upprättas.

Gallerian bemannas av Ishopmalls egna ”Piccolos” som hjälper butikerna med städning, att byta produkter och hantera säkerheten.

– Genom Ishopmall skapas en ny mycket kostnadseffektiv och flexibel fysisk kanal som är anpassad för den nya kundköpresan och e-handlarnas affärsmodell, vilket saknas idag. Genom att samla stora och små e-handlare skapas även stordriftsfördelar och kostnadseffektivitet, möjlighet till nya tjänster samt att man ger draghjälp år varandra, säger Richard Granberg, affärsansvarig Ishopmall.

Beställningar på varor lägger kunden själv, antingen hemifrån eller på plats. Hur de sedan ska levereras kan kunden välja, bland annat genom en typ av paketautomater i gallerian som lanseras i samarbete med DHL.

Fram till slutet av september är det möjligt för e-handelsaktörer att reservera butiker eller showrooms i gallerian. Storleken på butikerna varierar från 26-120 kvadratmeter. Målsättningen är att gallerian i Skärholmens centrum ska öppna redan till julhandeln i december.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]