Foto: Emelie Asplund.
Publicerat 8 april, 2019

Skanska vill få fler att välja cykel i Göteborg

I ett bostadsprojekt i Göteborg vill Skanska få fler att välja cykeln som transportmedel. Därför har man installerat smarta cykellösningar för att husens invånare ska välja en fossilfri livsstil.

Bostadskvarteret Studio 256 i Göteborg ligger intill cykelbanan nära centrala Göteborg och blev därför ett lämpligt pilotprojekt för Skanskas koncept för hållbar mobilitet. Tanken är att utforma nya bostadskvarter så att gång och cykel blir det självklara valet för att förflytta sig.

[ Annons ]

Kvarteret har utrustats med praktiska lösningar som smart cykelparkering i garaget, cykelplats utanför lägenhetsdörren, upphängning i hallen och gemensam cykelverkstad med verktyg, mekställ och cykeltvätt. På gården finns cykelpump och avspolningsplats.

– Vi vill ligga i framkant och ta vårt ansvar för att nå ett klimatneutralt samhälle. Bostäderna vi bygger ska stå under lång tid så vi måste skapa förutsättningar som gör det lätt att leva och resa hållbart. Genom att minska bilresor och främja cykling får vi ner koldioxidutsläppen, det här är vårt sätt att hjälpa de boende till fossilfria vanor, säger projektutvecklaren Emma Strömberg som arbetar med hållbar mobilitet.

Göteborgs stad har uttalade mål om minskad biltrafik, mobilitetskonceptet blir ett av Skanskas bidrag. Emma Strömberg ser stadsutveckling som en helhet där alla aktörer måste knuffa på i en hållbar riktning och bygga in långsiktiga och goda förutsättningar när man skapar nya miljöer.

– Om vi bygger gång- och cykelvänliga kvarter kommer människor att röra sig på ett hållbart sätt inom hela staden. Jag tror att vi absolut kan påverka människors vanor och beteenden genom att bygga in goda förutsättningar redan före inflyttning.

Boende som behöver tillgång till bil för längre resor eller inköp kan boka en elbil i kvarterets bilpool. Som inflyttad ingår några års medlemskap i lägenhetsköpet och en värdecheck för körning.

Erfarenheterna från Studio 256 förs in i en manual för hållbar mobilitet som kan användas i kommande projekt. Redan nu finns planer på att ta nästa steg i ytterligare två bostadskvarter i Göteborgsområdet.

– Vi tar kunskapen vidare så att vi kan tänka rätt från början och inte behöver uppfinna hjulet på nytt, säger Emma Strömberg.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]