[ Annons ]

Ulf Jobacker och Pär Persson på Energikontoret Skåne. Foto: Kommunförbundet Skåne.
Publicerat 19 september, 2017

Skånska företag störst intresse för energieffektivisering

Genom Energimyndigheten kan små och medelstora företag söka ekonomiskt stöd för kartläggning av sin energianvändning. Skånska företag ligger i topp med 100 ansökningar av totalt 460 från hela Sverige.

Ansökningarna kommer framförallt från fastighetsbranschen, tillverkningsindustrin och jordbrukssektorn. Företag från nästan alla Skånes kommuner har sökt, varav 84 av dem redan är beviljade av Energimyndigheten. De regionala energikontoren arbetar med att informera små och medelstora företag om stödet.

[ Annons ]

– Intresset i Skåne är stort och besparingspotentialen är mycket god. Om företaget gör de åtgärder som föreslås efter en kartläggning sänker de sin energianvändning med 15 procent, säger Per Persson, projektmedarbetare Energikontoret Skåne i ett pressmeddelande från Kommunförbundet Skåne.

Energikartläggning

Små och medelstora företag med en energianvändning över 300 MWh per år, kan söka stöd hos Energimyndigheten. Lantbruk med minst 100 djurenheter kan få stöd även om de har lägre energianvändning.

Stödet täcker 50 procent av kostnaden för energikartläggningen, alltså upp till 50 000 kronor. Kartläggningen görs av en konsult som både går genom kostnaden, gör besök på plats samt gör även eventuella mätningar.

– Energifrågan blir allt viktigare för företag. En del har klimatmedvetna kunder som driver på och många företagare vill minska både risk och kostnader. Genom kartläggningen får man koll på läget och kan göra konkreta insatser på ett sätt som gynnar företagets ekonomi, säger Ulf Jobacker, projektledare på Energikontoret Skåne i pressmeddelandet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]