Ekostaden Augustenborg ska bli Malmös mest biodiversa bostadsområde. Det är fastighetsägaren MKB:s mål. Under nästa år börjar arbetet.
Ekostaden Augustenborg ska bli centrala Malmös mest biodiversa bostadsområde. Flera namnkunniga samarbetspartners står bakom den gemensamma avsiktförklaringen.
Initiativtagare är MKB Fastighets AB, som äger och förvaltar bostadsområdet Ekostaden Augustenborg. Samarbetspartners är Malmö stads stadsekologer (från Gatukontoret och Stadsbyggnadskontoret), SGRI (Sweden Green Roof Institute), ISU, Concrete Farming, Malmö Cleantech City, SLU och Lunds universitet.
– Antalet växt- och djurarter minskar, globalt såväl som lokalt. Att arbeta aktivt för att öka den biologiska mångfalden är viktigt annars riskerar vi att förlora många ekosystemtjänster. Forskning har på senare år dessutom visat på positiva hälsoeffekter för oss människor när vi rör oss i grönområden, säger Jenny Hall, ekolog på gatukontoret, Malmö stad.
Alla aktörer träffas den 8 oktober för att i en workshop identifiera faktorer som skulle kunna användas för att öka den biologiska mångfalden i området. Projekten är tänkta att genomföras 2014 och följas upp med ytterligare en workshop under nästa år.
– Alla måste ta ansvar för den biologiska mångfalden. Ekostaden, som är MKB:s och Malmö stads utvecklingsområde inom ekologisk hållbarhet, ska gå i spetsen och vara ett gott exempel för andra att hitta inspiration i sin omställning. Vi hoppas att workshopen ska hjälpa oss att hitta en modell för den moderna staden att kunna öka sin biologiska diversitetet, säger Mats O Nilsson, fastighetschef på MKB.