Publicerat 14 november, 2017

Sjunkande bopriser oroar inte mäklarbranchen

Bostadsrättspriserna går ned för första gången på länge. Det visar färska siffror från Svensk mäklarstatistik. Störst är nedgången i Malmö, där där priserna sjunkit med tre procent.

Att priset på boende stagnerar och minskar är inget konstigt. Det sker med jämna mellanrum, senast 2007, 2008 och 2011. Årets prisfall är följden av en lång tid av ständigt stigande priser, men Fastighetsmäklarförbundets vd, Carolina Stegman, är inte orolig.

[ Annons ]

– Avmattningen är ett faktum, men det är viktigt att sätta siffrorna i sitt sammanhang. Vi har under flera år bevittnat kraftiga prisuppgångar, runt 10–15 procent per år. Om prisutvecklingen sansar sig för en stund, är det inget märkvärdigt. I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att svensk ekonomi är stark, vi har hög sysselsättning och låga räntor, säger hon i ett uttalande.

Mäklarbranschen använder sig dock inte av starka ord som kris och prisras när sifforna från Svensk mäklarstatistik kommenteras. Snarare handlar det om ”tendenser till avmattning”, och om ”oron för en skärpning av amorteringskraven”.

– Skriverier och spekulation om framtiden har i nuläget större effekt på bostadsmarknaden än de verkliga förutsättningar som råder. Mest påverkan har detta på bostadsrättsmarknaden i storstäderna där vi nu också ser de mest tydliga prisnedgångarna. Sammantaget ligger priserna ändå kvar på höga nivåer tack vare de senaste årens kraftiga uppgångar. Fortfarande är en eventuell skärpning av amorteringskravet det största orosmolnet för långsiktigt sjunkande priser, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]