Brf-medlemmar som misskött sitt boende eller hyrt ut i andra hand riskerar att själva få stå för saneringsnotan vid angrepp av vägglöss.
Publicerat 8 november, 2016

Självförvållad lusinvasion kan bli dyr för brf-medlem

Vägglössen frodas i Sverige. Utan rätt försäkring kan en sanering bli dyr. Brf-medlemmar som själva orsakat ohyran kan själva åka på notan och riskerar i vissa fall också att bli uppsagda från föreningen.

Förekomsten av vägglöss har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren, bland annat på grund av ökat resande.

[ Annons ]

En lägenhetssanering kan gå loss på upp emot 100 000 kronor, en kostnad som normalt sett täcks av bostadsrättsföreningens försäkring hos något av de etablerade bolagen som arbetar med skadedjursbekämpning. Då kan också ersättning för hotellövernattning och kemtvätt av angripna kläder och möbler betalas ut till den som fått in ohyran i sin bostad.

Men enskilda brf-medlemmar kan enligt lagen bli skadeståndsskyldiga om de själva orsakat ohyran, till exempel genom att missköta sitt hushåll eller om skadedjuren uppkommit vid en andrahandsuthyrning.

– Bor du i en bostadsrätt har man enligt bostadsrättslagen ansvar för att det inte kommer in ohyra i lägenheten. Styrelsen är dock alltid skyldig att hantera själva utrotandet av ohyran i flerfamiljshus, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC.

Hon vill också varna för att bostadsrättsföreningen kan säga upp en bostadsrätt om medlemmen inte meddelat skadedjursutbrott i skälig tid och detta lett till en spridning i huset som hade kunnat undvikas eller begränsas. Den som upptäcker små blodsugare i sitt hem gör alltså bäst i att lyfta luren så fort som möjligt.

– Har man drabbats av vägglöss eller annan ohyra ska man direkt vända sig till styrelsen. Oftast står bostadsrättsföreningen för saneringskostnaden, säger Monica Jukic.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]