[ Annons ]

TEMA: ENERGIBESPARING Ett självdiagnostiserande övervakningssystem har under lång tid varit en viktig faktor i Vasakronans arbete med energieffektivisering i Uppsala.
Publicerat 15 april, 2015

Självdiagnos sparar energi

TEMA: ENERGIBESPARING Ett självdiagnostiserande övervakningssystem har under lång tid varit en viktig faktor i Vasakronans arbete med energieffektivisering i Uppsala.

Vasakronan har sedan drygt tre år arbetat med en ny typ av övervakningssystem för sina anläggningar i Uppsala. För att förenkla och skapa bättre överblick går det att följa driften via en stor tv-skärm, centralt placerad där alla tekniker ofta passerar.

[ Annons ]

– Det handlar om ett specialanpassat system från Schneider. Nu får vi snabbt överblick utan att behöva logga in och gräva ner oss i varje enskild del i systemet. Det gör att våra tekniker snabbt kan ta tag i de brister som finns, säger Ulf Näslund, chef för teknik och service på Vasakronan i Uppsala.

Istället för att bara visa aktuella mätvärden larmar systemet när det uppstår fel och avvikelser.

– Vi har många stora hus. Även om vi läser av mätvärden med jämna mellanrum kan det hinna gå lång tid innan vi upptäcker att något allvarligt har hänt. Det kan bli mycket pengar på ganska kort tid, säger Ulf Näslund.

Det är alltså ett självdiagnostiserande system. Precis som alla larmsystem bygger det på indikationer från utplacerade givare.

– Men systemet är programmerat att kunna dra sina egna slutsatser. Exempelvis kan det genom att jämföra temperaturer varna för att en ventil är öppen som inte ska vara det.

På skärmen får teknikerna en enkel och snabb överblick. Enklast är egentligen att beskriva det som att man programmerat systemet med all den kunskap som den erfarne teknikern tidigare var tvungen att logga in för att kontrollera. Nu ligger systemet och bevakar allting momentant.

Det låter faktiskt inte så avancerat…

– Nej, egentligen är det inte det heller. Men tyvärr upplever jag att ambitionsnivån hos leverantörerna inte är alltför hög. Det är snarare aktiva fastighetsägare som vi som driver på produktutvecklingen.

Ulf Näslund menar att investeringen i ett system som detta är en viktig pusselbit i Vasakronans arbete med energieffektivisering.

– Det är inte bara den nya tekniken som i sig är energieffektiv. Utan att man blir mer närvarande i driften. Per automatik snäpper teknikerna upp sig och tycker att det är kul att jobba.

Ulf Näslund betonar att energieffektivisering väldigt mycket är en ledningsfråga.

– På Vasakronan premieras innovationer. Därför är det viktigt att inte detaljstyra exakt vilka mål varje enskild medarbetare ska uppnå, utan att uppmuntra till att tänka utanför ramarna.

Det går så klart att komma åt systemet från andra plattformar, som smarta telefoner.

– Men när skärmen sitter där alla tekniker passerar kommer tävlingsdjävulen fram. Man vill ju naturligtvis vara först med att inte ha några anmärkningar på sina anläggningar, säger Ulf Näslund.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]