[ Annons ]

Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna.
Publicerat 25 juni, 2020

Sista chansen att ansöka om hyresstöd

Intresset för hyresrabatten har varit stort. Den 30 juni är sista dagen att träffa överenskommelse om det statliga stödet.

Regeringens stödpaket till lokalhyresgäster i utsatta branscher blev klart i mitten av april. Strax därefter lanserade Fastighetsägarna tillsammans med Sveriges Allmännytta en avtalsmall för att underlätta tecknandet av hyresavtal enligt denna modell. Enligt den senaste sammanställningen har runt 16500 avtal baserats på denna mall. Ytterligare några kan tillkomma – den 30 juni är sista dagen att träffa överenskommelse om hyresrabatt.

– Det har varit många frågor och det har funnits en del oklarheter. Men man får komma ihåg att detta var en snabb reglering där detaljerna blev kända först i ett sent skede. Men Boverket har jobbat hårt för att få ut information kring hur de tolkar regelverket. Det har varit till stor hjälp för de fastighetsägare som ska söka bidraget till hyresgästens förmån, säger Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna.

[ Annons ]

Det är alltså först den 1 juli som förordningen träder i kraft i formell mening. Därför är det också först då det går att få svar på hur många som verkligen får stödet.

– Men utifrån förordningstexten och den information som kommit från Boverket vet vi på vilka grunder besluten ska tas. Så vi utgår från att många kommer att beviljas stöd, säger Johan Kleveland.

Regeringen har avsatt fem miljarder, men på en direkt fråga från Fastighetstidningen sa näringsminister Ibrahim Baylan att det inte handlar om först till kvarn.

– Fem miljarder är under normala omständigheter väldigt mycket pengar. Och det är det i det här fallet också. Men eftersom krisen slår djupt och brett är det en bedömning. Nu är detta en rättighet man som näringsidkare kommer att ha, visar det sig att det är sex miljarder som behövs, då är det den summan som det blir. Det är alltså inte ett tak, utan en bedömning, sa Ibrahim Baylan i samband med ett möte med näringsidkare och fastighetsägare i Gallerian i Stockholm den 17 april. Stödet betalas ut i efterhand till de hyresvärdar som gett tillfällig rabatt på lokalhyran under perioden 1 april till 30 juni 2020. Ansökan behandlas av någon av de sju länsstyrelser som har uppdraget att fatta beslut. Ersättning betalas ut av Boverket.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]