Tessins vd Jonas Björlman fotograferad i anslutning till en längre intervju i Fastighetstidningen 2017. Foto: Jennifer Glans
Publicerat 27 februari, 2019

Siffrorna pekar uppåt för Tessin 

Trots täta rapporter om kris på fastighetsmarknaden så har Tessin gjort en rekordmånad. Bolagets vd Jonas Björkman menar att det är säkerhet i kombination med hög avkastning som förklarar framgången för fastighetsplattformen som crowdfundar kapital för fastighetsprojekt.

Under fyra veckor kring årsskiftet finansierades fastighetsprojekt till ett sammanlagt värde på över en kvarts miljard, varav 75 miljoner kronor förmedlades via Tessins plattform. Det innebar ett nytt rekord för Tessin i antal inkomna projekt på plattformen. Samtidigt slog Tessin rekord i antalet miljoner som fastighetsinvesterare fått återbetalt, nästan 60 miljoner kronor, under samma period.

[ Annons ]

– Det här är ett positivt besked från marknaden. Från investerare ser vi ett ökat intresse för finansiella instrument bortom börsens dalar och toppar och från projektägare finns där ett förtroende för vår lösning på finansiering som inte följer den övergripande kreditmarknadens svängar, säger Jonas Björkman, VD för Tessin.

Vad tror du det är som gör att marknaden hyser tillförsikt till de här byggprojekten – när marknaden i övrigt haltar?

–  Samtliga projekt har fastighetspant som säkerhet för lånet, samtidigt som du har en avkastning på mellan nio till tolv procent. Den avkastningen, i kombination att det är säkerställt, är svår att få någon annanstans. Dessutom uppskattar våra investerare att avkastningen inte är beroende av börsutvecklingen, vilket jag också tror är en förklarande faktor. När börsklimatet är skakigare söker sig investerarna till sådant med en mer förutsägbar avkastning, säger Jonas Björkman.

Bland projekten återfinns bland annat flertalet industrilokaler runtom i Sverige samt 83 bostäder. Utöver detta finansieras också lån till fastighetsbestånd om 650 bostäder.

Tessin kommer under 2019 att satsa på att expandera mot såväl Finland som Danmark.

– Fastighetsmarknaden i våra grannländer delar flertalet drag med den svenska och är ett naturligt steg för fortsatt tillväxt, säger Jonas Björkman.

För drygt ett år sedan tog Fastighetstidningen Jonas Björkman på pulsen. Här kan du läsa om bakgrunden till crowdfunding-bolaget.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]