Sidas nuvarande lokaler på Valhallavägen i centrala Stockholm. Foto: Wikimedia commons.
Publicerat 15 september, 2020

Sida intresserade av en flytt till Rissne

Uppdraget från regeringen var att hitta lokaler och flytta till Botkyrka. Men Sida sonderade samtidigt en flytt till SEB:s gamla bankhus i Rissne i Sundbyberg avslöjar tidningen OmVärlden.

Det var i januari 2018 som regeringen beslutade att biståndsmyndigheten Sida skulle flytta från nuvarande lokaler på Valhallavägen i Stockholm, en fastighet som Vasakronan äger. Flytten skulle gå till Botkyrka ansåg regeringen för att man ville stärka storstädernas ytterområden och bidra till det lokala samhällets dynamik och attraktivitet.  Botkyrka är också den kommun som har högst andel utlandsfödda i Sverige. 

Men planerna stötte på patrull när Sida ansåg att Botkyrka inte kunde erbjuda lämpliga lokaler, det trots att kommunen kom med olika förslag, även nyproduktion av kontor. 

[ Annons ]

Den 11 juni, i år, ändrade regeringen därför direktivet Sida och gav myndigheten möjlighet att leta nya lokaler i alla kommuner i Stockholm län, utom i Stockholms kommun.  Tidningen OmVärlden har tagit del av mejlväxling som visar att Sida redan i oktober 2018 var i kontakt fastighetsrådgivaren Cushman & Wakefield. Rådgivaren ville få Sida att flytta till SEB:s tidigare lokaler, i Bankhus 90 i Rissne. 

I huset fanns planer på att inrätta ett internationellt center som är en vision som det tidigare socialdemokratiska oppositionsborgarrådet i Stockholm stad, Tomas Rudin, tagit fram. Rudin som avgick från sin post 2014 på grund av alkoholproblem, är delägare i fastighetsutvecklarföretaget Toolgate. Under hans tid i Socialdemokraterna var Carin Jämtin partisekreterare i S. Idag är hon generaldirektör på Sida.

Enligt OmVärldens kartläggning har Carin Jämtin och flera andra personer på Sida kontaktats av Cushman & Wakefield och då visat intresse för projektet i Rissne under tiden som Botkyrka var platsen som regeringen hade bestämt. 

Sida anser inte, trots direktiven från regeringen, att man gjort något fel. 

– Vi har gjort en omvärldsbevakning sedan vi fick uppdraget att omlokalisera 2018, för att se hur marknaden ser ut och vad man kan få för en viss hyra. Detta har vi gjort för att få en så bra lokal som möjligt, för att använda våra resurser så effektivt som möjligt och nå ett bättre resultat för fattiga människor ute i världen, säger överdirektör Marie Ottosson till OmVärlden.  

Enligt Sidas pressavdelning pågår nu en sekretessbelagd utredning om två möjliga lokaler. Besked om flytten ska, enligt regeringsbeslutet från 11 juni, lämnas i oktober i år. I somras fick Sida också uppskov på uppsägningstiden på den nuvarande lokalen med fyra månader, till den 30 november. Avtalet med den nuvarande hyresvärden för lokalerna på Valhallavägen 199, i Stockholm, går ut 30 juni 2022. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]