Publicerat 22 april, 2020

Shared Kitchen, nästa delningstrend är i köket

Coworking och Coliving är redan etablerade koncept. En annan växande trend på temat ”yta som tjänst” i de amerikanska och kinesiska storstäderna är Shared kitchen – Ghost Kitchen och Co-kitchen är begrepp som också förekommer.

Det handlar om delade restaurangkök som är optimerade för de ökande matbeställningarna online. I och med att det är restaurangkök utan serveringsdel är det möjligt att utnyttja helt andra ytor. Ett exempel är det amerikanska bolaget Zulu som byggt upp matfabriker i storstäder, de fungerar som en plattform för restauranger med endast matleveranser. För restaurangägaren är fördelen att spara tid och pengar genom att inte behöva få igång ett eget kök.

Christoffer Börjesson, digital utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm:

[ Annons ]

– När matleveranser hem ökar så kommer allt färre besöka snabbmatsrestauranger. Det blir istället större fokus på upplevelser. Bra mat, trevlig miljö och hög service blir förutsättningarna för överlevnad och nyckeln till framgång. Det kommer sannolikt att ställa större krav på fastighetsägare som måste höja kraven på vilka restauranger som öppnas i fastigheterna.

DE TVÅ VANLIGASTE AFFÄRSMODELLERNA:

Hyresvärdsmodellen. Operatören hyr ut enskilda köksstationer till mat- och dryckesvarumärken. Utrymmet fungerar både som en produktionsbas för leverans och en food court.

Central Kitchen Model. Operatören förvandlar ett utrymme till ett industriellt kök och anställer ett team av kockar. Denne förhandlar sedan med mat- och dryckesvarumärken om rätten att tillverka och sälja deras livsmedel.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]