Gunillaklockan vid Uppsala slott har blivit en symbol för Uppsala. Nu hänger den dock snett och delar av själva klockstapeln har mindre rötskador. Statens fastighetsverk, SFV, kommer därför att renovera klockan.
Gunillaklockan, som står framför Uppsala slott ovanpå bastion Styrbiskop, är en av Uppsalas mest kända siluetter. Den är en så kallad vårdklocka som markerade dagens början och slut. Klockans dagliga klämtningar, klockan sex på morgonen och klockan nio på kvällen har i flera hundra år hörts från slottsbacken.
– Förr i tiden anpassade man sig verkligen efter ringningen. Inte minst på kvällen då ljudet av klockan bl a innebar att eld och ljus skulle släckas, att portar och hamnar skulle stängas och att oväsen och spel skulle avbrytas. Gunillaklockan är fortfarande en viktig symbol för Uppsala och vi är glada över att, tillsammans med kommunen, kunna säkerställa att traditionen med klockringning morgon och kvälls hålls levande, säger Jörgen Hammarstedt, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.
Arbetet med renoveringen har redan påbörjats. Först kommer klockstapelns panel att demonteras, därefter ska det rötskadade timret huggas rent. De delar av panelen som är i gott skick monteras tillbaka på ursprunglig plats medan de delar som behöver ersättas tillverkas av furu av förstklassigt kärnvirke. Panelen spikas med inoljad handsmidd spik och allt trä stryks två gånger med svartpigmenterad trätjära. Plåttaket och vindflöjel blästras för att sedan målas med traditionell svart oljefärg.
Lagerhyllorna för själva klockupphängningen ska justeras och drivningen från elmotorn kommer att ses över så att klockan ska kunna fungera problemfritt många år framöver.