Att kunna köpa färskt bröd på bottenvåningen i sitt bostadshus är något som många bostadsköpare värdesätter högt. Foto: Shutterstock.
Publicerat 15 augusti, 2017

Serviceverksamheterna som lockar flest bostadsköpare

Tillgång till färskt bröd, en jouröppen butik eller möjligheten att kunna gymträna i huset? När Skanska tillfrågade bostadköpare om vad de helst vill ha för serviceverksamheter i fastigheten visade det sig att bagerier är mest populärt.

För den som köper en ny bostadsrätt är det mycket att ta ställning till. Vanligt är att man tittar på bostadsområdet och vilka serviceverksamheter som finns i närheten. I en undersökning från Skanska har 657 bostadsköpare tillfrågats om vad de värdesätter mest när de planerar att flytta. Resultatet visar att mer än hälften gärna vill bo i ett bostadshus som har serviceverksamheter som caféer och bagerier på gatuplan. Minst populärt är att bo i en fastighet som hyr ut till en pubverksamhet eller till Systembolaget.

[ Annons ]

47 procent av de tillfrågade uppger att de vill ha möjlighet att köpa dagsfärskt bröd på morgonen. Bagerier följs av caféer och apotek på listan över vad som anses mest populärt att ha i huset. De allra flesta (55 procent) ser helst att husets bottenvåning används till serviceverksamheter. Endast en av fyra tycker att bottenvåningarna istället borde användas till bostäder.

– Förra året sålde vi cirka 2 600 nyproducerade bostäder och vi ser att våra köpare föredrar lugna verksamheter framför sådana som kan leda till höga ljudnivåer, till exempel restauranger och pubar. Genom att fråga potentiella köpare om vad de vill ha kan vi fortsätta bidra till att utvecklas trivsamma och attraktiva områden, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem.

På frågan om vilken typ av verksamhet de tillfrågade helst vill vara utan i sina fastigheter säger sex av tio att pubar är minst önskvärt. Därefter följer restauranger, pizzerior och Systembolagets butiker.

Topp 10: Det vill vi helst ha i våra bostadshus
1. Bageri                             47 %

2. Café                                38 %

3. Apotek                            29 %

4. Matbutik                          27 %

5. Delikatessbutik               26 %

6. Blomsteraffär                  24 %

7. Gym                               20 %

8. Kontor                             18 %

9. Jouröppen butik             18 %

10. Restaurang                  16 %

 

Verksamheterna som är minst populära att ha på bottenvåningen i sitt bostadshus

  1. Pub/Bar 59 %
  2. Systembolaget 45 %
  3. Restaurang 40 %
  4. Pizzeria 37 %
  5. Förskola/Skola 37 %
  6. Jouröppen butik/Närlivs 25 %
  7. Sushi/Thai 18 %
  8. Gym 17 %
  9. Vårdcentral 16 %

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd i januari 2017 via Skanskas Bopanel med totalt 657 svarande. Skanskas Bopanel består av över 2 000 bostadsköpare med varierande ålder och livssituation.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]