Foto: Gustav Kaiser
Publicerat 2 oktober, 2019

Sergelgatan då, nu och i morgon

I helgen, med start fredag, bjuds allmänheten in att besöka några av Stockholms mest spännande byggnader som annars är stängda för allmänheten. Vi gör värt andra nedslag i Sergelgången, mitt i city.

Arkitekturfestivalen Open House startade i London 1992 och finns nu i 35 städer runt hela världen. I Stockholm är festivalen inne på sitt fjärde år. Grundare är Samhällsbyggarna, Samhällsbyggnadslänken, Stockholms Arkitektförening och Stockholms Byggnadsförening. Den 4-6 oktober är det dags igen. Då bjuds det på gratis guidade visningar av rum och platser allmänheten sällan har tillträde.

[ Annons ]

I Stockholm deltar flera större fastighetsbolag. Vasakronan öppnar dörrarna för Sergelstan och de fem Hötorgshöghusen som trots likheterna faktiskt ritades av olika arkitekter: 1. David Helldén 2. Anders Tengbom 3. Sven Markelius 4. Lars-Erik Lallerstedt 5. Sven Backström och Leif Reinius. Sergelhuset har ritats av Marge och Equator.

Husen uppfördes mellan 1954-1962. I samma veva invigdes även Sergelgatan, en av världens första gågator, och terrassen mellan de fem höghusen. Sergelgatan var länge shoppingens paradgata i Stockholm city men tappade succesivt mark till Gallerian och områden längs med Hamngatan.

Efter att ha varit stängd sedan 1978 öppnades ”Hötorgsterrassen” på nytt sommaren 2015 och nu pågår för fullt ett stadsutvecklingsprojekt som omfattar kvarteren runt Sergels torg – Hötorgshusen och Sergelgatan samt kvarteren där Hamngatan, Sveavägen och Malmskillnadsgatan möts, det så kallade Sergelhus-projektet som pågår sedan 2017.

Ombyggnationen syftar till att öppna upp det slutna kvarteret. När projekt Sergelhuset står klart 2020 ska det bli en plats med handel, restauranger, kontor, bostäder och ett förhoppningsvis rikt stadsliv. Förutom nytt innehåll byggs bland annat en trappa från Sveavägen upp på Malmskillnadsgatan för att öka kvarterets tillgänglighet.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]