De 10 seniora konstnärerna med Saadia Hussain och ”hjälpteamet” framför konstverket på Konstkuben.
Publicerat 7 juni, 2019

Seniorer sätter färg på Fittja

På nationaldagen invigdes den nya målningen på Konstkuben mitt i Fittja. Här är det tio seniorer som med färg och form vill förmedla livserfarenhet, kamp och stöd till nästa generation.

Konstkuben initierades av Botkyrkabyggen och är ett samarbete med Mångkulturellt Centrum och Konsthallen. Kubens sidor täcks med verk med olika teman. I år har man velat uppmärksamma hur äldre inte alltid fått ta plats i det offentliga rummet. Därför blev det ett verk av och med seniorer. Tio seniorer som bor i Fittja har tillsammans med den konstnärliga ledaren Saadia Hussain och med stöd av yngre kvinnor skapat den nya målningen.

[ Annons ]

– Det här är en hyllning till våra äldre. De bidrar till trygghet och att vi blir medvetna om varandras närvaro, att vi finns här i Fittja för varandra. Glöm inte: Vi alla – vi är Fittja! säger Saadia Hussain.

Ulf Hansson har bott 48 år hos Botkyrkabyggen och är en av konstnärerna bakom Seniorernas konst. På målningen syns han avbildad med hörlurar eftersom han sysslar med amatörradio på kvällarna. Händerna i mitten av målningen, en gammal människan som hjälper en bebis, är hans favoritdel av konstverket.

– Det har varit fantastiskt att få göra det här. Först såg det bara ut som några färgstreck, jag undrade hur det här skulle bli. Men det blev jättebra och vi har fått hjälp av de unga tjejerna med att måla detaljerna. Det här kommer jag inte glömma i första taget, säger han.

Botkyrkabyggens VD Chris Österlund talade på invigningen.

– Det är en mötesplats för samtal om Fittja. För de som bor och verkar i här, för de som vill berätta hur stadsdelen kan bli bättre och hur vi kan göra det tillsammans. Botkyrkabyggens hållbarhetsutvecklare kommer vara här två dagar i veckan från augusti, de som projekterar parken vi bygger här intill och även andra aktörer och föreningar kommer vara i lokalen, säger Chris Österlund.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]