[ Annons ]

Dan T. Sehlberg med syrgasutrustningen. Foto: Sehlhall.
Publicerat 12 januari, 2021

Sehlhall installerar syrgas på äldreboenden

Sehlhall Fastigheter utrustar samtliga nya äldreboenden med syrgas. Detta för att kunna ge de boende möjlighet till vård och omsorg under coronakrisen. 

Fram till 1990-talet fanns syrgas på i stort sett alla äldreboende i landet. Men till skillnad mot norska äldreboenden, där syrgas är väldigt vanligt förekommande, har denna potentiellt livräddande utrustning nästan helt försvunnit i Sverige.

– Som fastighetsbolag varken kan eller vill vi lägga oss i själva vårddebatten. I vilka sammanhang syrgas används är ett ansvar som åligger läkare och vårdgivare. Men vi vill säkerställa att denna livräddande möjlighet finns till hands om den behövs, säger Dan T.  Sehlberg, vd och koncernchef, Sehlhall Fastigheter.

[ Annons ]

Den syrgasutrustning som installerats i Sehlhalls äldreboende FIDO och kommer från det svenska företaget Miroa Rescue. Tuberna är små och mobila, vilket förenklar handhavandet.

De första äldreboenden som får mobila syrgasenheter byggs just nu i Upplands Väsby och Täby.

– De mobila enheterna har många fördelar. Bland annat har de en återandningsenhet som gör det möjligt att konsumera en mindre del syrgas vilket gör åtgången av syrgas lägre än vid användning av traditionella system. Dessutom kan den mobila enheten följa med en boende vid transport till sjukhuset. Man behöver alltså inte invänta ambulans om den är långt borta, säger Dan T. Sehlberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]