Trygghet står ofta högst i kurs när hyresgästerna värderar sitt boende. Det tar fastighetsägare i Skåne nu fasta på och erbjuder väktare som patrullerar området på natten. Hässleholm var först – snart väntar projekt i Malmö.
Trygghet är i nästan alla enkäter som görs det som hyresgäster sätter högst när man ska gradera sitt boende. Oro för stölder, skadegörelse eller att man utsätts för våld gör att hyresgäster till sist flyttar till ett annat område. De flesta fastighetsägare möter detta med bättre skalskydd, med upprensningar av utemiljö och mer ljus inne och ute. Men i Skåne går man ett snäpp längre. Väktare som patrullerar husen under kvällar och nätter.
Fastighetsägarna Syd har tillsammans med Securitas tagit fram en tjänst där väktare är på plats mellan 21.00 till 05.00 på morgonen.
– Med tanke på att det är orostider i Malmö ser vi ett stort intresse, säger Göran Höckert, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Syd. Vi har valt delar av Värnhem som ett första område i Malmö – en stadsdel som inte är lika tuff som många andra men där det finns en hel del problem.
Med på tåget är bland annat privata fastighetsägare som Akelius, Heimstaden och Stena fastigheter. Totalt 1?200 lägenheter. Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har också en överenskommelse om villkoren, och att tjänsten kostar 50 kronor per lägenhet och månad. Men det är hyresgästerna som har sista ordet. En majoritet av de boende måste tacka ja innan avtal skrivs med väktarna. I skrivandes stund är det ännu inte förhandlat med hyresgästerna, men Göran Höckert räknar med att intresset är stort och att man får ihop en majoritet.
Jag ser inget problem i att fastighetsbolag anlitar vaktbolag.”
Henrik Stiernblad, polisintendent i Malmö
Faller det väl ut i Värnhem kan projektet rullas vidare till andra områden.
–?Kanske Rosengård och Seve, vi får ta lagom mycket på skeden och testa och se hur efterfrågan ser ut. Vi är också i princip överens med Hyresgästföreningen i Norra Skåne att introducera tjänsten i Helsingborg och Ängelholm, säger Göran Höckert.
I Hässleholm, som var först ut, har väktare kvälls- och nattpatrullerat i ett område med 800 lägenheter i snart tre år. Resultaten är positiva säger Åke Johansson, vd på Blocket förvaltning, en av de privata fastighetsägarna som är med i projektet.
–?Hyresgästerna säger att det känner sig tryggare och vi har märkt av en minskning av klotter och skadegörelse. Vid några tillfällen har även väktare förhindrat pågående stölder av cyklar.
Väktarna lämnar en rapport per mejl till fastighetsägarna efter varje patrullering med iakttagelser som hjälper till i förvaltningen.
–?Ofta rör det sig om att entré- eller källardörrar varit olåsta under natten. Eller att det är mörkt på innergårdar för att lampor varit trasiga. Då kan vår vaktmästare fixa det nästa dag, säger Åke Johansson.
Hur ser då polisen på att vaktbolag och fastighetsägare patrullerar i bostadsområden?
– Jag ser inget problem i att fastighetsbolag anlitar vaktbolag så länge som man följer lagen och inte börjar agera polis. Det här är en känslig fråga och vi kommer att titta närmare på den verksamhet som eventuellt startar, säger Henrik Stiernblad, polisindendent i Malmö.
I grund och botten anser Henrik Stiernblad att det är polisens uppgift att garantera tryggheten i samhället men han har full förståelse för att både fastighetsägare och boende söker fler alternativ.
– Det är alltid bra med vuxennärvaro på kvällar och nätter. Och det behöver nödvändigtvis inte alltid vara det offentliga samhället som tar ansvar för den tryggheten. Det är bra med privata initiativ.
I områden i Malmö där det är mycket problem ökar polisen sin närvaro. Henrik Stiernblad har inte uppfattat att det just i Värnhem krävs extra åtgärder, även om det är en stadsdel som är rätt utsatt och med många boende med sociala problem.