[ Annons ]

2 000 – så många nyanlända har den kompetens som fastighetsbranschen så väl behöver. Mona Finnström, vd på Fastigo, vill se dem i arbete. Foto: Mikael Gustavsen
Publicerat 18 oktober, 2016

”Se till att snarast få fart på det havererade Snabbspåret”

Nyanländas inträde på arbetsmarknaden hämmas samtidigt som fastighetsbranschen skriker efter resurser, säger Mona Finnström, vd på Fastigo.

I Arbetsförmedlingens matchningssystem finns den kompetens som fastighetsbranschen mer eller mindre skriker efter.

[ Annons ]

– Jag och flera andra har pratat oss varma för Snabbspåret. Det har mötts mycket positivt av fastighetsbranschen, säger Mona Finnström.

Men av de drygt 2 000 registrerade har 0 (noll) personer anställts.

Då Snabbspåret havererat har man på vissa håll i branschen tagit egna initiativ. HSB Skåne har anställt nyanlända med möjlighet att utbilda sig, Castellum jobbar aktivt med att anställa lärlingar.

Men funkar det då inte att branschen löser det här själva?

– Varför ska vår bransch betala för den typen av utbildningar som staten betalar för andra branscher, säger Mona Finnström.

Dessutom menar hon att det krävs enorma insatser av enskilda företag om de på egen hand ska leta upp lämpliga utbildningar och annat som krävs. Det blir mycket effektivare om det samordnas av Arbetsförmedlingen.

– Som läget är nu hämmar Arbetsförmedlingen etableringen för de nyanlända. Det vore önskvärt om det fanns ett Snabbspår värt namnet, säger Mona Finnström.

När det sker är i skrivande stund oklart.

– Vi gör en översyn av Snabbspår för fastighetsbranschen och kan inte svara förrän den är klar, låter Anna-Lena Immo, pressekreterare på Arbetsförmedlingen hälsa.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]