[ Annons ]

Publicerat 17 januari, 2022

Scandic öppnar trähotell i Sundsvall

Scandics nya hotell i centrala Sundsvall ska byggas av Skanska med en trästomme, träfasad och med trä i interiören. Det är första gången Skanska bygger ett hotell nästan helt i trä.

Hotellkedjan har tecknat hyresavtal med Skanska angående det nya hotellet, med ett läge intill Sundsvalls hamn och järnvägsstation. Scandic Sundsvall Central kommer att konstrueras genomgående i trä och således ha en hög miljöstandard.

Har valet av trä som dominerande byggmaterial en koppling till Sundsvalls historia som träpatronernas rike?

[ Annons ]

– Nej, det har vi faktiskt inte tänkt på. Det är hållbarhetsaspekten och att vi vill vara klimatneutrala helt enkelt. Men vad jag känner till har vi inte byggt nåt hotell i trä förut, så på det viset är det unikt. Vi tittar ju ofta på trä i projekten, och förutsättningarna var rätt här, säger Helena Everhed, affärsutvecklare på Skanska.

Hotellet byggs i enlighet med den högt rankande miljöcertifieringen LEED Guld. Med energieffektiva materialval och solpaneler på taket kommer hotellet enligt Skanska vara helt klimatneutralt under sin livstid.

I hotellet med 210 rum kommer en restaurang- och baravdelning att finnas på entréplan, samt relax- och wellnessavdelning, gym och mötesrum. Enligt planerna ska hotellet kunna boka in sina första gäster under 2024.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]