Foto: Shutterstock
Publicerat 5 mars, 2018

SBC: Så kallt får det vara i lägenheten

Den svenska vintern är kallare än på länge. Det har medför att Sveriges Bostadsrättscentrum fått fler frågor än vanligt om hur kallt det egentligen får vara i en lägenhet. Och nu har SBC:s experter rett ut begreppen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att lufttemperaturen inomhus ska vara mellan 20 och 23 grader. En regel är att inomhustemperaturen inte nämnvärt bör påverkas av fallande minusgrader utomhus. Om detta ändå sker bör man försöka reda ut vad som orsakar det.

[ Annons ]

– Låga temperaturer i lägenheter där värmen styrs centralt är ett återkommande problem som dyker upp vid årets köldknäppar. Det kan ta någon dag innan bostadens värmesystem sätter igång så det gäller att ha lite tålamod. Ett tips är att lufta elementen genom luftnippeln som de flesta element är utrustade med, säger Johan Lundin, Konsultchef på Sveriges Bostadsrättscentrum i Göteborg.

 

SBC:s fem-stegs-guide för kalla lägenheter:

  1. Se över dina element och hur värmeregleringen fungerar. Lufta elementen och se över så att inte möbler eller gardiner blockerar elementens värmetillförsel.
  2. Det är viktigt att snabbt klargöra hur kallt det är i lägenheten. För en tillförlitlig bedömning bör du mäta temperaturen en meter upp från golvet, mitt inne i rummet.
  3. Om temperaturen är under 20 grader kan den boende kontakta styrelsen eller din hyresvärd. Oftast resulterar det i att ärendet hanetaras av en kunnig tekniker som kan lösa värmeproblemet.
  4. Om styrelsen eller fastighetsägaren väljer att bortse från den kalla lägenhetstemperaturen kan hyresgästen vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.
  5. Om värmeproblemet kvarstår under en längre period kan bostadsinnehavaren ha rätt till ekonomisk ersättning.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]