Publicerat 20 maj, 2021

SBB: “Vi har köpt ett mini-JM” – Affärsvärlden

Ilija Batljan och hans fastighetsbolag SBB fortsätter att göra strukturaffärer och nu har han gjort en ny storaffär i Norge.

SBB har blickat mot Norge sedan en tid tillbaka och under vintern var turerna i börsnoterade Entra omskrivet. Där mötte han budmotstånd. Nu har fastighetsjätten blivit största ägare i norska Solon Eiendom, vilket är en renodlad bostadsutvecklare.

“Dagens affär visar vår kapacitet att skapa byggrätter, inte bara i Sverige, utan i Norden i stort”, säger SBBs VD Ilija Batljan i en kommentar till Affärsvärlden.

Ägarposten erhålls genom att SBB säljer sin fastighetsportfölj i Kristiansand till Solon som i gengäld betalar med 7,42 miljoner nyemitterade aktier till priset av 43 norska kronor per aktie. Totalt omfattar portföljen 60 000 kvadratmeter byggrätter.

“Vi kommer att sälja en del av byggrätterna i Stockholm, och då kommer Solon att dubbelnotera sig på Stockholmsbörsen”, säger Batljan.

Varför är Norge intressant för er?

“Vi är redan idag en av Norges största fastighetsägare och har ett bra team där.”

Hur skiljer sig den norska bostadsmarknaden jämfört med den svenska?

“Både den norska och svenska bostadsmarknaden har utvecklat sig väldigt starkt i år. Det som är skillnad är att Norge har en lägre andel hyresrätter. De har en mycket högre andel bostadsrätter. Vi ser en stark marknad för bostäder i Norge.”

Stadsutveckling blir således ett allt viktigare ben för SBB, även utanför Sveriges gränser.

“Vi är redan idag Nordens största fastighetsutvecklare inom byggrätter med 42 000 bostäder. Nu blir det ytterligare en uppväxling genom att också i Norge kunna få en bra utväxling på byggrätterna. Detta i ett bolag som har en stark position. Man kan se det som ett mini-JM som bygger mycket i Oslo, med bra produkter med högt arkitektoniskt innehåll.”

SBB har som avsikt att öka ägandet i Solon till 20 procent i närtid och tänker lämna ett erbjudande om förvärv av ytterligare 5 miljoner aktier för 40 norska kronor styck.

De fyra storägarna i Solon som tillsammans kontrollerar 75 procent av bolaget har åtagit sig att sälja sin pro rata-andel till SBB.


Varför vill ni öka ägandet ytterligare, om ni redan är största ägare?

“Det är en win-win-affär. Det kommer att krävas mer resurser när konkurrensen ökar. Vi har redan ett starkt utvecklingsteam som säljer byggrätter där. Att få ett delägande på 20 procent innebär att vi får en del av vinsten i produktionen”, avslutar Batljan.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]