Publicerat 6 oktober, 2021

SBB har ökat i JM, men mycket talar emot ett förvärvsbud – Di

Fastighetsbolaget SBB har under kort tid köpt på sig 25 procent av aktierna i bostadsutvecklaren JM, men flera faktorer talar emot ett förvärvsbud från SBB. Det menar Di:s Magnus Dagel i en analys.

Senast i måndags flaggade SBB för en ökning till 25 procent av kapitalet i JM. SBB uttryckte vid sin senaste kapitalmarknadsdag att bolaget har stor potential i utbyggnaden av lägenheter framöver. JMs attraktiva byggrätter och kunskap inom bostadsutveckling talar därmed för ett bud från SBB som ska skala upp sitt bostadsbygge.

Det som däremot talar emot ett bud är enligt Dagel att JM bygger och säljer främst till konsumenter, medan SBB är fokuserade på att bygga hyresrätter till sig själva. Vidare skulle ett förvärv av JM, med en budpremie, kräva en väldigt stor kapitalallokering av SBB.

"Även om man får mycket värde för pengarna i JM blir det mycket kapital att allokera till en bostadsrättsutvecklare. SBB:s huvudverksamhet är ändå att äga samhällsfastigheter och bostäder – inte en bostadsrättsutvecklare", skriver Dagel.

https://www.di.se/analys/det-talar-emot-ett-bud-fran-sbb/

Jakob Häger
newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]